Proof of Stake (POS)

circuit board, chip, electronics-5759540.jpg

Decentralisatie vormt de kern van blockchain-technologie en cryptocurrency. Er is geen centrale poortwachter om de lijst met transacties en gegevens van een blockchain te beheren. In plaats daarvan vertrouwt het netwerk op een leger van deelnemers om inkomende transacties te valideren en toe te voegen als nieuwe blokken in de keten.

Bewijs van inzet is het consensusmechanisme dat helpt bij het kiezen welke deelnemers deze lucratieve taak mogen uitvoeren – lucratief omdat de uitverkorenen worden beloond met nieuwe crypto als ze de nieuwe gegevens nauwkeurig valideren en het systeem niet bedriegen.

“Als deelnemers in een blockchain verifiëren dat een transactie legitiem is en deze daarna aan de blockchain toevoegt, dan zeggen we dat de deelnemers consensus hebben bereikt”

Met proof-of-stake vergrendelen deelnemers die ‘validators‘ worden genoemd, vaste hoeveelheden cryptocurrency of crypto-tokens – hun inzet als het ware – in een slim contract op de blockchain. In ruil daarvoor krijgen ze de kans om nieuwe transacties te valideren en een beloning te verdienen. Maar als ze onjuiste of frauduleuze gegevens valideren, kunnen ze als straf een deel of al hun inzet verliezen.

Solana, Terra en Cardano behoren tot de grootste cryptocurrencies die proof-of-stake gebruiken.

(Links, een prosessor (CPU) afgebeeld)

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *