Week 22 Briefing

Rate this post
dollar, money, bill-926397.jpg

Vandaag vrijdag 3 juni een nieuwe blog over afgelopen week. Wat is er deze week allemaal opgevallen?

Het Dollar biljet vindt ik toonaangevend voor deze week. Vorige week en de week daarvoor kreeg de Dollar een kleine correctie te voorduren. In twee weken tijd verloor de Dollar (ten opzichte van andere currencies) ruim 3%. Kleine correcties zoals deze zijn goed voor de gezondheid. Sinds 2018 zien we al een stijgende koers wat betreft de kracht van de dollar. Wat is hier de reden voor?

De Federalereserve van Amerika heeft een marginaal aantal aan dollars weten bij te drukken in de periode van 2020 tot nu. Daarvoor gebeurde dat ook al maar niet zo substantieel als we in deze periode zien. Als voorbeeld kijken we naar de M1 (money supply) van Amerika, deze is namelijk in een periode van ongeveer 2 jaar tijd met een factor 5 verhoogt. Hier onder een afbeelding. Niet alleen de FED drukt massaal geld bij ook de ECB kent er geen ophouden van. Met een sterke dollar is het voor Amerika juist lastiger om producten te verkopen, en dat is nu wat ze zo graag willen. Blijkbaar is er nog een hoop vertrouwen in het Petrol-Dollar systeem. Het lijkt dat ook verstandiger om dollars aan te houden dan je broekzak te vullen met euro’s, wat deze euro verliest zijn waarde in een rap tempo. In een jaar tijd is de Euro ruim 15% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Dollar.

De ECB zit natuurlijk ook in een ander pakket. Veel Europese landen zitten momenteel in financieel zwaar weer. Hoewel andere lidstaten hier minder last van hebben kan de ECB hier momenteel weinig aan veranderen en zal de euro dus minder en minder waard worden. Een rente van 0% betekend in een reële economie dat er 100% vertrouwen is dat het geleende bedrag wordt terugbetaald. Als er een risico zou zijn dat het geld niet wordt terugbetaald dan zou er voor dat risico een rente percentage tegenover moeten staan. Het lijkt wel alsof centrale banken met een race zijn gestart over wie als eerste de bodem van de put haalt. Alleen wordt niet nagedacht over de gevolgen voor de consument…

M1= Het totale bedrag van M0 (contant/munt) buiten het private banking-systeem. plus het bedrag aan direct opvraagbare deposito’s, reischeques en andere controleerbare deposito’s + de meeste spaarrekeningen.

Aandelen markten waaronder S&P, AEX, en de DJI staan deze week iets wat in het rood. Na een extreme run sinds de pandemie zijn de aandelen markten momenteel wat aan het corrigeren. Dit kan natuurlijk worden geweid aan het beleid van centrale banken. Het zou goed kunnen dat de FED de rente in de nabije toekomst weer zal verhogen. Dit kan een drukkend effect hebben op de markten maar dat hoeft niet. Aangezien de FED dit al eerder heeft aangekondigd zou het zo kunnen zijn dat deze rente verhogingen al is in geprijsd.

Een mogelijke recessie dit op de loer ligt lijkt een perfect moment om op de aandelen trein te springen. Centrale banken zitten vast, rente verhogen om zo de stijgende inflatie aan te pakken. Maar dat kan er ook voor zorgen dat er een financiële recessie ontstaat, Is dat wat ze willen? Niemand die het weet.

Aandelen:

Crude olie staat deze week weer hoger. Crude is het levens sap van onze economie als Crude zakt zullen er -hoe vervelend het ook klinkt- mensen sterven. Opec heeft aangegeven dat er meer olie opgepompt gaat worden om de prijs stijging tegen te gaan. Kijk zelf maar eens naar de prijsgrafiek van Crude. Dit is hoe een energiecrisis eruit ziet. Ik denk niet dat de prijs van brandstof zomaar naar beneden gaat. De EU heeft aangegeven geen olie meer te kopen van Rusland. Van de Olie in Rusland wordt vooral Diesel gemaakt, verwacht hier een prijsstijging. De transport sector functioneer bijna volledig op Diesel. Dit zal zeker invloed hebben op prijzen van goederen.

Crypto:

Crypto’s doen het de laatste twee weken rustig geen grote prijs veranderingen. Bitcoin rond de 28500, Altcoins volgen vaak Bitcoin hier wel een kleine prijsdaling te zien. Crypto in deze tijd speelt een belangrijke rol. Natuurlijk is er allemaal nog erg speculatief en is er geen goede regelgeving. Wel zijn Crypto’s een goede manier om te ontsnappen aan de “schuldenbubbel”. Als er een implosie plaats vindt in de schuldenmarkt zal er een gigantische verplaatsing aan geld naar de crypto markt plaatsvinden. In mijn ogen zijn crypto’s daarom momenteel een goede investering. De schulden markt is een tikkende tijd bom, vergeet de oorlog en alles daar omheen. Als de schuldenbubbel instort dan gaan enorme veranderingen plaatsvinden. Links een afbeelding van de totale market cap

Edelmetalen:

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijke update. Op en aanmerkingen zijn van harte welkom.

gold, ingots, treasure-513062.jpg

Edel metalen zitten in rustig vaarwater. Niet veel verandering. Na een grote rally van afgelopen kwartaal is een correctie op zijn plaats. Goud is een perfect instrument om jezelf te beschermen tegen de stijgende en blijvende inflatie. Natuurlijk worden deze markten enorm gemanipuleerd. Vergeet niet, centrale banken kopen massaal goud. Wat weten zij wel en jij niet? Maak er gebruik van want momenteel zijn goud en zilver in de uitverkoop.

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijke update. Op en aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *