Een nieuwe server!

Afgelopen tijd ben ik begonnen met het bouwen van een nieuwe server. Het concept bestaat al voor een langere tijd maar is door meerdere reden nooit gestart. Technisch gezien heb ik al een server, echter is deze met een klein budget gebouwd en daarom niet zo betrouwbaar. Een deel van de oude server wordt getransporteerd naar de nieuwe. Het doel is de functionaliteit uitbreiden. Programma’s en taken van de oude server worden gemigreerd naar de nieuwe. Daarnaast kan er doormiddel van de nieuwe software een hoop extra’s hieraan worden toegevoegd.

Het doel voor de nieuwe server is om alle bestande van o.a. de website maar ook persoonlijke foto’s op te kunnen slaan op een veilige plek. Natuurlijk kan er tegenwoordig ook gebuikt gemaakt worden van een OneDrive of andere Cloud diensten. Persoonlijk heb ik graag mijn files op een eigen privé plek waar ik zelf het beheer over kan hebben. Ook is het de bedoeling dat er crypto staking op kan worden gedaan. Denk hierbij aan een THETA Guardian of Edge node (LINK). Dit kan doormiddel van virtuele computers te laten draaien op de server of via een Docker container.

Voor entertainment komt er net zoals op de oude NAS een PLEX-server. Plex geeft je de mogelijkheid om films en video’s van bijvoorbeeld Dvd’s op een centrale plek op te slaan en te bekijken. Jou bibliotheek delen met anderen gaat op deze manier ook erg makkelijk. Plex kan worden geïnstalleerd via speciale plug-ins

Specificaties:

Hardware:Link:
UNRAID software https://unraid.net/
Inter-Tech IPC 3U-30248 Behuizinghttps://tweakers.net/pricewatch/537627/inter-tech-ipc-3u-30248.html
AMD Ryzen 5 2600https://tweakers.net/pricewatch/1166767/amd-ryzen-5-2600-wraith-box-boxed.html
AMD-B450 mATX moederbordhttps://tweakers.net/pricewatch/1225965/gigabyte-aorus-b450-m-rev-10.html
32GB DDR-4 Interngeheugenhttps://tweakers.net/pricewatch/458074/corsair-vengeance-lpx-cmk16gx4m2b3000c15.html
6X Western Digital Red 4TB https://tweakers.net/pricewatch/1511496/wd-red-256mb-cache-4tb.html
Intel PRO/1000 PT NIChttps://tweakers.net/zoeken/?keyword=Intel+PRO%2F1000+PT
ASMedia 1064 SATA 3 PCIEhttps://www.amazon.nl/gp/product/B08J2PK1HF/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
Videokaart AMD RX580 of een NVIDIA 1050TIhttps://tweakers.net/videokaarten/vergelijken/

Andere componenten waaronder fans, kabels en anderen worden niet toegevoegd aan de specificatie lijst aangezien deze niet zo van belang zijn en in elke situatie weer kunnen wijzigen.

1. Oude server ontmantelen

De oude server moest eerst uit elkaar. Een deel van de componenten worden her gebruikt in de nieuwe variant. Dit ging niet zonder moeite aangezien ik er niet zeker van was of de locatie van de HDD op het moederbord uitmaakte bij het geïnstalleerde file systeem. Dit was van belang aangezien ik de bestanden die op de oude server stonden nog moest migreren naar een tijdelijke opslag locatie.

Nadat alle files gemigreerd waren kon het proces van deïnstalleren en installatie van start.

2. Nieuwe server opbouwen

And there you have it. De nieuwe server in al z’n glorie. In totaal neemt het proces van afbraak en opbouwen rond de 8u. Een aantal dingen waar je tegenloopt tijdens of direct na het bouwen moeten nog worden opgelost. De twee kleine zwarte ventilatoren die rechts boven in beeld zitten zijn nog wat luid, hiervoor zijn nieuwe stillere varianten besteld. Dat de server stil moet zijn is voor mij een must, echter mag dit niet ten kosten gaan van zijn kunnen. Daarom ga ik voor Noctua fans. Noctua is een Oostenrijks bedrijf dat zicht specialiseert in stille goed presterende ventilatoren.

Website noctua: https://noctua.at/en/

3. Software

Aan hardware alleen heb je niks, het werkt niet zonder operating systeem ofwel software genoemd. Ik heb gekozen voor Unraid. Waarom Unraid? De oude server draaide op Truenas. Truenas is geen verkeerde software maar voor mij veel te gecompliceerd en chaotisch. Een pluspunt van Truenas was dat de software totaal gratis is, het maakt niet uit hoeveel disks je toevoegt. Bij Unraid is dat helaas niet het geval, als men tot 12 disks wil draaien in zijn server dan zal er een bedrag van $90 dollar moeten worden afgerekend. Zou je dan in de toekomst nog willen uitbreiden dan is dat mogelijk tegen bijbetaling. Aangezien ik 9 disks in mijn server heb ben ik gegaan voor deze optie.

Unraid werkt vanaf een USB drive. Eerst instaleer je de Unraid installatie tool (USB creator) van hun website. Deze applicatie maakt dan van jou geselecteerde USB een bootebel drive. Zorg ervoor voordat je Unraid gaat installeren dat de volgende criteria worden gehaald.

  1. Zorg voor een up to date moederbord BIOS
  2. Zet IOMMU aan in de BIOS instellingen (Virtualisatie Intel VT of VT-x of voor AMD, AMD-V)

Nu ben je er klaar voor om Unraid te installeren.

3.1 Set-up

Nu is het zaak dat de server een file system krijgt. De disks moeten dus in een “Array” worden gebracht. Hieronder een voorbeeld van mijn setup.

Kijkend naar de Array dan zien wij een Array van zes drives plus een Parity drive. Deze Parity drive zorgt ervoor dat er altijd een back-up is van de files die staan opgeslagen op een van de anders disks. In het geval dat er eentje zou falen dan kan de Parity disk dit opvangen en mogelijk bepaalde beschadigde sectoren herstellen. Disks 1 t/m 6 worden gebruikt voor de opslag van rouwe data. Daar onder zien wij een Cache pool. Een Cache pool wordt gebruikt om het systeem wat sneller te maken. Ook deze Cache disks zijn gedekt in het geval van een onverwachte fout. Een van de twee cache drives staat “Hot stand-by” hiermee wordt bedoeld dat hij direct de taak van de actieve drive kan overnemen. Helemaal onderaan is de USB te vinden van de Unraid software hier niet veel bijzonders. Wel is het wijs dat men na installatie een back-up maakt van de USB.

Het opzetten van je Array voor de eerste keer kan (ligt aan de hoeveelheid disks) lang duren. In mijn geval 9uur.

Als de Array draait ben je klaar om alle applicaties te installeren op je server.

3.2 Apps

Om community apps te kunnen installeren op de Unraid server dien je het volgende uit te voeren.

  1. Navigeer in het hoofdmenu naar PLUGINS
  2. Klik vervolgens op INSTALLEER PLUGIN
  3. Voeg dan onder ENTER URL de volgende content:
https://raw.githubusercontent.com/Squidly271/community.applications/master/plugins/community.applications.plg

4. Vervolgens klik op installeren.

Als dit succesvol is uitgevoerd dat verschijnt er op het hoofdmenu de kop APPS. Vanuit hier kan men allerlei apps installeren waaronder bijvoorbeeld Plex of Nextcloud

Voor meer tips en tricks bekijk dan de website van Unraid: https://wiki.unraid.net/Documentation

4. Gebruik

Ik gebruik mijn server voor verschillende activiteiten.

Als eerste draai ik een eigen Plex server, alle films en tv-shows verzameld over de jaren heen kunnen hier gemakkelijk worden afgespeeld. Ook als je niet thuis bent dan kan er via de app of website van Plex nog steeds naar je films worden gekeken. Ook kan de bibliotheek worden gedeeld met vrienden of familie.

Nextcloud behoord nu ook tot de verzameling software. Nextcloud is een programma dat kan worden ingezet voor de opslag van bestanden. Het bied ook een functie net zoals bij OneDrive dat foto’s en video’s direct kunnen worden geüpload naar je NAS. Het kost niks plus men kan zoveel opslaan zolang de limit van de server niet wordt overschreden.

Naast deze twee fantastische plug-ins draaien er ook nog twee virtual machines.

Wil je meer info of hulp bij de installatie van jou server? Stuur dan een bericht.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *