Week 27 Briefing

Rate this post

Vrijdag 8 juli een nieuwe blog over afgelopen week. Wat is er deze week allemaal opgevallen?

Het is u vast niet ontgaan maar ook deze week weer een aantal bedrijven in de crypto industie die gedwongen een deel moeten verkopen of zelfs hun deuren sluiten. 3AC is er daar eentje van, deze partij moet – om faillissement te voorkomen – verplicht een deel van zijn crypto assets verkopen. Het is niet duidelijk om hoeveel het precies gaat maar reken op miljoenen euro’s.

Het kan ook nog erger kijkend naar Voyager die deze week faillissement heeft aangevraagd. Voyager beheert volgens bronnen ergens tussen de 1 en 10 miljard aan verschillende activa, waarschijnlijk merendeels crytpocurrencies. Volgens Voyager is het faillissement een manier om mogelijk een reorganisatie te bewerkstelligen en daarmee als doel hun klanten te voorzien van uitstaande activa. De CEO heeft toegezegd dat al hun klanten 100% worden gecompenseerd voor hun geleden verliezen. Persoonlijk vraag ik mij af of deze toezegging ofwel belofte waar gemaakt zal worden. Het feit dat je crypto niet helemaal van jou is maar van een Exchange of beurs lijkt bij veel mensen steeds duidelijker te worden. Neem daarom zorgvuldig maatregelen en bewaar je crytpocurrencies op een veilige plek. Denk aan een hardwarewallet of door een stukje software de downloaden en daar je coins in op te slaan. (Atomic wallet bijvoorbeeld)


Economie

Ander nieuws dan. Hoe staat de economie ervoor wat betreft deze week. Een recessie lijkt de uitkomst van het huidige beleid van centraal bankiers. Mogelijk wordt de rente nog een stap verhoogd in de nabije toekomst. Dit kan een handige tool zijn om inflatie te bestrijden maar wat als de recessie zo heftig wordt dat veel bedrijven failliet gaan en aandelen markten volledig in elkaar storen. Op een bepaald punt dienen centrale banken in te grijpen en de rente te verlagen om zo economisch herstel te waarborgen. Echter als er nu of binnenkort een recessie uitbreekt dan betekend dat niet dat inflatie zomaar de deur uit is. Stagflatie is hoe we dit noemen, een stagnerende economie met inflatie een dodelijk mengsel lijkt mij zo. Dan is dus een centrale bank genoodzaakt om de rente te doen dalen maar wat dan? het risico dat mensen en bedrijven hun leningen niet terug betalen is groot, hoe verder?

Dit is een groot probleem voor commerciële banken die verdienen aan de rente die zij rekenen bij het afgeven van een lening. Banken berekenen rente op basis van risico/gewin dat betekend dat hoe hoger het risico op wan betaling is hoe hoger de rentes zullen zijn. Momenteel is een mooi voorbeeld wat betreft de hypotheek rente, deze gaat harder omhoog dan de rente bij de ECB of FED. Zelfs de rente op je spaarrekening blijft steken op 0%, hoe kan dit? Nu is dat simpel uit te leggen, de commerciële banken lopen meer risico op wan betaling omdat zij zien en merken dat het economisch slechter gaat. Maar aan de andere kan kunnen zij nog relatief goedkoop lenen bij de centrale bank (0,5%). Ze hebben jou geld dat jij mooi op je spaarrekening hebt geparkeerd niet nodig. Nu is reeds de recessie ingetreden en Nederland zit in zwaar weer. De ECB zal dan zijn of haar rente verlagen tot waarschijnlijk 0%, maar commerciële banken niet… of wel?

Kijkend naar Japan in de Jaren 80 dan zien wij ongeveer wat er ons te wachten kan staan. In Japan ging het toen des tijds zeer slecht met de economie mede daardoor heeft de overheid ingegrepen. De minister van financiële zaken heeft het beleid aangepast en gezegd dat commerciële banken hun rente moesten verlagen anders zouden er ontslagen dreigen. Zij volgenden de eisen van het parlement op en zo geschieden. Maar wat geschieden? De Bank of Japan kocht alle leningen van de commerciële banken op om zo deze instanties overeind te houden. Al deze schuldpapieren werden gestald op de balans van de centrale bank om ervoor te zorgen dat commerciële banken geen of minder risico lopen. Nu is er in Japan een directe verbinding tussen de politiek en de Centrale bank dit wordt mogelijk gemaakt omdat de politiek in Japan een directe lijn heeft met de Central bank, in het westen light dit wat anders hier is er geen directe verbinding tussen de centrale bank en de politiek maar tussen de centrale bank en commerciële banken.

De meeste mensen denken dat leners meer willen lenen als de tarieven lager zijn. Dit is niet noodzakelijk het geval. Lage tarieven betekenen dat de economie een lage groei kent en dat kredietnemers (bv. banken) over het algemeen slechte tijden doormaken. In deze omgeving zien leners hun inkomen als minder veilig, minimaliseren ze natuurlijk hun rekeningen en willen ze niet meer schulden dan nodig is om de moeilijke tijden door te komen. In een slechte economie met lage tarieven zijn het de minder verantwoordelijke kredietnemers die op zoek zijn naar nieuwe schulden, wat zich vertaalt in een steeds riskantere omgeving voor kredietverstrekkers. Om die reden worden kredietverstrekkers aan de aanbodzijde ook huiverig voor lagere tarieven. Ze willen niet lenen tegen tarieven die hen niet compenseren voor dit risico. Naarmate de tarieven stijgen, komen meer kredietnemers in aanmerking voor leningen. Naarmate de tarieven dalen, komen minder kredietnemers in aanmerking. Bankiers willen geld verdienen; ze willen geld lenen aan mensen die de lening plus rente terugbetalen. De veiligheidsdeken van een reddingsoperatie van de overheid doet er niet zoveel toe. Alle crises sinds de Grote Financiële Crisis hebben bewezen dat de markt zal bevriezen voordat de centrale banken reageren. De Fed is een volger en crises gebeuren snel. De bank wil geen illiquide risicovolle activa in de aanloop naar een crisis, laat staan ​​nu de crisis in volle gang is. Ze weten dat de Fed altijd te laat is op het feest en willen niet de volgende Lehman zijn. Lage tarieven vertellen kredietverstrekkers dat het risico verhoogd is, en in plaats van het creëren van krediet te stimuleren, zorgen ze ervoor dat de kredietnormen worden aangescherpt. Dit beperkt wie en wat het risico waard zijn. Alleen de meest kredietwaardige bedrijven en particulieren kunnen een lening krijgen. Grote beursgenoteerde bedrijven lopen een beter kredietrisico dan kleinere bedrijven. Gedekte leningen hebben ook een lager risico dan ongedekte leningen. Veel mensen beweren dat stijgende huizenprijzen een teken zijn van gelddruk, terwijl ze in feite een teken zijn van strengere leennormen en lage tarieven. Bij het kopen van een huis maakt de totale prijs van het huis niet uit. Het is de maandelijkse betaling – de betaalbaarheid. Naarmate de tarieven lager worden, dalen de maandelijkse betalingen, en aangezien hypotheken worden gedekt door het onroerend goed zelf kan dezelfde kwaliteit van de kredietnemer een grotere hypotheek betalen terwijl hij relatief hetzelfde risico loopt. Dit is het proces waarbij de activaprijzen stijgen in krappe monetaire omstandigheden. Leningen worden van nature geconcentreerd in leningen met een lager risico, hogere kwaliteit en in sectoren met een hogere groei.

Wat zijn dat de gevolgen voor de huizenmarkt? Als rente standen omhoog gaan dan zal dit negatieve ontwikkelingen hebben op de prijzen van huizen. Maar als rente standen snel weer moeten dalen door de staat van de economie waarvoor de rente wel moet zakken dan kunnen we huizen prijzen nog sneller zien dalen. Dit omdat alle credit markten bevriezen aangezien creditverstrekkers waaronder banken geen leningen kunnen verstrekken vanwege een te hoog risico op wan betaling. Dus bij een stijgende rente neemt de vraag naar een hypotheek langzaam af omdat het duurder wordt om te lenen en de maandelijkse kosten omhoog gaan, maar als de snel moet zakken rente dan kunnen we meemaken dat vraag naar huizen nog verder zakt omdat niemand een lening kan krijgen. Een belangrijk punt om naar te kijken is de ECB balance sheet kopen ze alle schulden op of niet? We weten uit het verleden dat banken en grote bedrijven altijd wel leningen krijgen voor hun is lenen dus makkelijk. Voor deze instellingen zal het dus makkelijk zijn om te lenen maar voor een particulier niet. Maar als de rente daalt en de centrale bank alles opkoopt dat zal het makkelijk zijn om te lenen omdat er geen tot weinig risico is mits ze de credit verstrekkers meekrijgen. Het is zelfs nog mogelijk dat de ECB of FED zelf leningen gaat uitgeven aan zijn of haar burgers denk aan een voorbeeld van een CBDC (Central bank digital currency)

Hier zien we wat het gedaan heeft met de huizen markt in zes grote Japanse steden. In 1981 het moment dat de Bank of Japan begint met het opkopen van hypotheken. Door dit beleid ontstond er een enorme inflatie. Als gevolg verhoogde de centrale bank de rente enorm hierdoor plofte de gehele markt in elkaar. Bijna iedereen werd geholpen om af te komen van slechte leningen waardoor er veel “zombie” banken en instituties ontstonden. Huizenprijzen zakten door de grond en zijn nog steeds niet hersteld.

We kijken nu naar de UK. Deze grafiek is representatief aan die van de meeste EU lidstaten. We zien in 2008 de economische crisis. In 2008 was de rente relatief hoog en huizenprijzen ook. In een stagnerende economie is de rente hoog omdat er veel risico is voor creditverstrekkers. Echter om uit de recessie te komen besloot de ECB om de geld pers aan te zetten. De rente ging naar beneden, maar dit betekend niet dat er makkelijk geleend kon worden. Pas toen we uit de recessie kwamen zo rond 2013 begon het weer makkelijker te worden om te lenen vanwege een zonnige economische outlook. Nu 2022…. wat gaan centrale banken doen? We weten dat ze ALTIJD te laat zijn met reageren. Als deze bubbel barst niet alleen op de huizenmarkt maar alles wat door schulden gefinancierd wordt dan zullen we een epische neerwaartse Trent zien (tot dat de spelregels worden aangepast) of QE weer wordt opgestart (QE kwantitatieve versoepelingen)


Crypto

In de Europese unie is de MICA wetgeving aangenomen. De parlementsleden hebben daar deze week over gestemd en een akkoord bereikt. Een van de regels die begin 2023 actief worden is dat de notificatie van een transactie naar bijvoorbeeld de belastingdienst wordt verlaagd. Deze stond op 15000 euro en wordt nu terug gebracht naar 1000 euro. Dus verstuur je crypto’s met een waarde hoger dan 1000 euro dan wordt hier direct een melding van gemaakt.

Hieronder de prijzen wat betreft de crypto markt. BTC laat een mooie bounce zien van zijn 20k support. Dit gaat in correlatie met de Altcoinmarketcap. Als extra toevoegingen van Theta en Tfuel token. *Kleinere afbeeldingen kunnen worden bekeken door te klikken op rechter muisknop! (openen in nieuw tabblad)


Edelmetalen

Goud en Zilver onder wat druk deze week. Niks om je echt zorgen over te maken. Op de lange termijn houd goud goed zijn waarden. Dit is hystorisch al meerdere keren bewezen. Binnenkort zal ik hier wat meer uitleg over geven op de Edelmetaal pagina.

Oke mensen bedankt voor het lezen, hopelijk heb je er wat van waarde uit kunnen halen.


Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *