Week 29 Briefing

Rate this post
frankfurt am main germany, european central bank, frankfurt-5396482.jpg

Week 29 Briefing

Op de omslag foto van deze week een prachtig uitzicht over de stad Frankfurt waar het hoofdkantoor van de ECB zich bevind. Deze week is er weer veel te doen geweest omtrent de ECB. Donderdag is bekend gemaakt dat de rente met 0,5% wordt verhoogd wat betekend dat we uit het territorium van de negatieve rente raken. De renteverhoging geldt voor alle drie basisrentetarieven van de centrale bank. De rente van de depositofaciliteit, waarbij banken geld tijdelijk stallen bij de ECB, gaat van – 0,5 procent naar 0 procent. De refirente, de rente die banken betalen aan de centrale bank als ze geld opnemen, gaat van 0 procent naar 0,5 procent, en de beleningsrente van 0,25 procent naar 0,75 procent. het doel is om de inflatie de strop om te doen maar vergeet men de economie? De ECB is verantwoordelijk en zo bij de oprichting van het instituut bepaald dat zij zorgt voor prijsstabiliteit in de Europese economie. Maar vandaag de dag heeft het alle schijn van een politiek gedreven instantie waarbij alle toezeggingen van toen overboord gegooid zijn.

Ook heeft de ECB gepubliceerd om de rente verschillen tussen EU landen te minimaliseren. Als de verschillen te veel zouden oplopen dan komt heel de EU in gevaar. Wat is deze fragmentatie? Als de rente van overheidsleningen tussen verschillende landen te veel uiteen gaat lopen dan noemt men dit fragmentatie. Bij een rente verhoging zoals wij die nu zien dan stijgt de rente bij een slecht presterend EU-land harder dan bij een EU-land die een betere “leen status”. Kijken wij bijvoorbeeld naar Italië dan zien we dat een overheidslening die 10jaar duurt een rente heeft van 3,5% waar Nederland maar rond de 1,4% zit. Een enorm gat dus, het is dan ook lastig voor een ECB om hier belijd op te maken. Daarom wordt er een nieuwe tool geïntroduceerd genaamd “Transmissie Protectie Instrument”. De ECB wil hiermee de landen met een hogere tegemoet komen en meer obligaties opkopen om zo de EU te stabiliseren. Maar of het gaat werken dat is de vraag of mond dit uit in een tweede eurocrisis.


Aandelen

Zoals eerder genoemd in een van mijn vorige berichten zien we de aandelenmarkten sterk afspringen van zijn eerder gemaakte low’s. Links van deze tekst zien wij de AEX. Het is nog steeds afwachten of de aandelenmarkt een nieuwe high maakt, zodra een candle boven de 720 punten sluit dan zou je dit kunnen zien als een patroon dat verder naar boven zal uitbreken. kijkend naar de RSI dan zien wij die Bullish divergents prachtig uitspelen.


Crypto

Net zoals bij de aandelen zien wij Cryptocurrencies stijgen in waarde. De Total market cap van de Cryptomarkt stijgt boven de 954B en breekt daarmee zijn patroon.

Zoomen we in op BTC dan valt het volgende op. Sinds de lows van BTC rond medio juni als we vergelijken dat procentueel naar de dag van vandaag dan zien we een verschil tussen BTC/USD en BTC/EUR van 5%. BTC/USD is sinds die tijd naar nu gestegen met 36% waar BTC/EUR gestegen is met 41,5%. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de euro snel zijn waarde aan het verliezen is. *( ten opzichte van de Dollar)

De SEC (Amerikaanse Securities en exchange Comission) heeft donderdag een aantal crypto tokens aangemerkt als ” effecten” De federale effectentoezichthouder heeft donderdag een klacht ingediend waarin wordt beweerd dat een voormalige productmanager van Coinbase (COIN) zich bezighield met handel met voorkennis door zijn broer en een vriend tips te geven over welke activa de beurs in de nabije toekomst wilde vermelden. In een ongebruikelijke zet zei de SEC ook expliciet dat negen van de vermelde crypto-activa effecten waren.

Hoewel de SEC in het verleden cryptocurrencies als effecten heeft geïdentificeerd, deed ze dit meestal in handhavingsacties of schikkingen met de uitgevende instelling. Maar de klacht van donderdag is de eerste keer dat de SEC verschillende cryptocurrencies als effecten identificeerde zonder de emittenten in rekening te brengen – of, wat dat betreft, de beurs die de zogenaamde effecten vermeldt. De vermelde tokens waren Flexa’s AMP, RLY, DDX, XYO, RGT, LCX, POWR, DFX en KROM.

Een SEC-functionaris zei dat het onderzoek naar de onderliggende handel met voorkennis nog gaande is.


Tips

Neem eens een kijkje naar CACOA. CACOA een wel bekend goed bij veel mensen. Cacao heeft ten opzichte van andere goederen nog nauwelijks gepresteerd. In deze vergelijking zien wij in het oranje het Bloomberg commodity futures index

Vandaag de dag zijn meerdere van de goed presterende goederen zoals Graan, Mais of soja bonen alweer aardig in prijs afgenomen.

Cacoa heeft last van toenemende drogere temperaturen in West-Afrika.

Dit is overigens geen beleggingsadvies.


Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *