Week 30 Briefing

Rate this post

Week 30 Briefing

Beste lezer, wat leuk dat je er weer bent. Deze week in financiële markten: Protesten in China door bevroren spaarrekeningen. De Federal reserve verhoogt de rente voor de Feds Funds Rate we kijken wat de reactie is van financiële markten op deze zet. De economie in Amerika laat voor het tweede kwartaal op rij een negatieve groei zien. Dit en meer vandaag in de Briefing.

De Federal Reserve heeft de rente opnieuw verhoogt ditmaal met 0,75 de fund-rate ligt nu op max 2,5%. De beleidmakers nemen deze beslissing vooral om inflatie te bestrijden. Dit is sinds de jaren 80 dat de rente zo hard omhoog gegaan is. De kans dat Amerika hierdoor in een recessie beland is groot. Twee kwartalen achter elkaar economische krimp dan noemen wij dat technisch gezien een recessie. Inflatie in de VS is in Juni opgelopen naar meer dan 9% het hoogste niveau in ruim 40 jaar. De inflatie wordt aangedreven door de enorme geld creatie van de FED. Mainstream media zal verklaren dat dit komt door de energie prijzen die gestegen zijn in correlatie met de oorlog in Oekraïne. Toekomstige monetaire beslissingen worden vanaf deze week meeting tot meeting gecalculeerd en besloten. De FED verlaat hierbij de voorspellingen die zij eerder gedaan hebben wat betreft beleid.

De Amerikaanse economie heeft het afgelopen kwartaal zwaar gehad. De economie kromp tussen april en juni met 9,5 procent. Hiermee duiken de Verenigde Staten voor het eerst in 11 jaar weer in een recessie. Als de economie de komende tijd in hetzelfde tempo blijft teruglopen dan zal er op jaarbasis een krimp van 32,9 procent zijn. Het Witten Huis lijkt de data te ontkennen.

Werkeloosheid neemt wat toe maar lijkt niet erg snel toe te nemen. Belangrijk om dit in de gaten te houden aangezien onze economie en de groei/krimp sterk afhankelijk is van consumenten. Consumenten uitgaven worden sterk gestuurd door nationale media instellingen. Als er uitgezonden wordt dat we in een recessie zitten dan zien we consumenten automatisch minder uitgeven. Als we de labor markt bekijken dan zien wij dus dat deze erg sterk is. Als we deze vergelijken met de trend van 2015 t/m 2019 dan zien we dat mensen meer per uur verdienen en minder werken wat uitkomt op een netto groei voor huishoudens aan inkomsten uit werk.


China beleefde afgelopen weken zijn eerste golf van bankruns, veroorzaakt door bevroren deposito’s op online rekeningen ter waarde van 40 miljard yuan ($ 6 miljard) en 400.000 spaarders. De verspreide runs op kleine banken in centraal-Chinese steden zijn geen op zichzelf staande gebeurtenissen, maar de voorloper van een landelijke herschikking van kleine en middelgrote banken (MKB’s). De viraliteit van sociale media en dramatische verhalen over verliezen en protesten schudden het vertrouwen van spaarders in het MKB en vormen een dringende uitdaging voor de Chinese banktoezichthouders. China voert momenteel op meerdere fronten een oorlog tegen financiële onzekerheid, van dubieuze online investeringsregelingen tot een aanhoudende vastgoedcrisis. Het voorkomen van mogelijke financiële besmetting en sociale onrust veroorzaakt door runs op kleine banken is een strijd die Chinese regelgevers en beleidsmakers moeten winnen.

De recente bankruns zijn gestart vanuit drie landelijke dorps- en stadsbanken (VTB’s) in de provincie Henan. Binnen een maand vonden er nog drie runs op VTB’s plaats, waaronder twee in de naburige provincie Anhui. Vijf van de zes in moeilijkheden verkerende VTB’s hebben dezelfde grote aandeelhoudersbank, Xuchang Rural Commercial Bank. Het niet kunnen opnemen van hun spaargeld heeft geleid tot protesten van spaarders, heeft geleid tot paniek over de solvabiliteit van kleine banken en heeft het landelijke risico op een run op kleine banken vergroot.

VTB’s omvatten 84 procent van de Chinese bankinstellingen, maar bezaten eind 2021 slechts 13 procent van de totale activa in de banksector. Chinese beleidsmakers zagen deze banken als een pijler van microfinanciering ter ondersteuning van boeren en kleine bedrijven op het platteland van China, en in 2006 proefprojecten voorgesteld in zes plattelandsgebieden. Vijftien jaar van beleidsexperimenten heeft het Chinese financiële systeem achtergelaten met 1.651 VTB’s die nu de meest talrijke entiteiten in het banksysteem zijn, maar afzonderlijk zowel klein als zeer zwak zijn in risicobeheer. De People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank, heeft 186 landelijke coöperaties en 103 VTB’s beoordeeld als de meest risicovolle van alle Chinese bankinstellingen. Met andere woorden, bijna 7,5 procent van de Chinese financiële instellingen op het platteland loopt al het hoogste risico – en de problemen gaan mogelijk nog dieper dan dat.

De Chinese autoriteiten maken zich niet alleen zorgen over de financiële risico’s, maar ook over de mogelijke sociale instabiliteit die wordt veroorzaakt door het falen van VTB’s en andere MKB’s. Chinese regelgevers hebben gezocht naar manieren om de activiteiten van kleine landelijke banken te verbeteren. Sinds 2018 hebben ze 627 risicovolle landelijke MKB’s behandeld en niet-renderende leningen afgestaan ​​voor een bedrag van 2,6 biljoen yuan (385 miljard dollar), wat meer was dan het totale bedrag van het voorgaande decennium. De China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC), het ministerie van Financiën en de PBOC hebben 133,4 miljard yuan ($ 19,7 miljard) geïnjecteerd in 289 landelijke MKB-bedrijven. Het CBIRC heeft ook hoogwaardige banken, verzekeringsmaatschappijen en andere gekwalificeerde instellingen aangemoedigd om deel te nemen aan de fusies en herstructureringen van MKB’s.


Crypto

Links een afbeelding van BTC die een verdere uptrend laat zien. De inpakt van de rente verhoging lijkt te sturen op een verder verhoging in de prijs van Cryptocurrencies in het algemeen. Mogelijk zien we BTC verder stijgen richting de $28600 waar een grote weerstandslijn zien. Als we deze breken dan kunnen we verder richting de $32600. Kijk het bezitten van Crypto’s is goed op meerdere fronten. Ten eerste zijn Cryptocurrencies een hedge tegen de schulden maatschappij. Als er problemen optreden in de schulden markt dan zal er een enorme som aan geld richting andere non schulden assets zien stromen waaronder crypto er een is. Wordt je eigen centrale bank is het doel. Natuurlijk behoren crypto’s tot een speculatieve asset class wat in het geval van een goede recessie of depressie ervoor kan zorgen dat deze in prijs afnemen. Zorg daarom voor een goede hoeveelheid aan cash zodat je bij een event zoals deze hier van kan profiteren.


Deze week is de Edelmetalen pagina officieel online gegaan. Neem een kijkje en bestudeer de content. Edelmetalen zijn in deze tijd van misschien wel levens belang. Op dit moment lijkt het erop alsof iets zoals een stuk goud of zilver in bezit te hebben erg zinloos. Maar vergeet niet zodra deze crisis uitrolt en een globaal probleem wordt op dat moment ben je te laat met het kopen van deze assets. In mijn ogen is het dus essentieel om op tijd deze beslissing te nemen want net zoals centrale banken werken waar zij altijd te laat reageren op economische events daar zou het zonde zijn als jij dat ook bent.

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *