Week 31 Briefing

3.6/5 - (5 stemmen)
euro, money, inflation-2387086.jpg

Week 31 Briefing

Beste lezer, wat leuk dat je er weer bent. Deze week in financiële markten: Het IMF waarschuwt Centrale banken voor de oplopende inflatie cijfers en Inflatie in Nederland daar een nog hoger niveau. Ander nieuws wat ik interessant vond om te delen gaat over de BRICS landen en een mogelijk nieuwe reserve munt. Dit en meer vandaag in de Briefing.

Inflatie in Nederland

De inflatie in Nederland laat opnieuw een stijging zien. Waar de teller in Juni nog bleef steken op 9,9% daar gaat hij in Juli ruimschoots overheen om te landen op de 10,2% (Jaar op jaar) dit is dus een vergelijking ten opzichte van vorig jaar Juli. In 2021 hadden we nog een inflatie cijfer van 1,4%. We zien dat de inflatie cijfers eind 2021 begonnen met oplopen, iedereen vraagt zich af wanneer dit stopt. Voor nu zie ik nog geen afname of top formatie het zou dus kunnen dat de inflatie nog meerdere maanden aanhoudt en eventueel hoger wordt. Wel zien we in meerdere sectoren een stagnatie van prijzen. De huizenmarkt is hier een goed voorbeeld van.

Toegevoegd als bijlagen hier onder is een grafiek te zien van de inflatie in Nederland over de afgelopen 23 jaar. Deze grafiek laat de CPI zien. (Consumentenprijsindex)

Het oplopen cijfer had volgens het CBS te maken met oplopende huur prijzen. Volgens de voorlopige cijfers die zij hier over geven zijn huurwoningen ten opzichte van vorig jaar met 3% gestegen. Een van de grootste veroorzakers voor het oplopende inflatie cijfer is de prijs van voeding deze steeg volgens het CBS met 12,3% in de afgelopen periode.


International Monetair Fund

Het IMF (internationaal monetaire fund) komt deze week in haar blog met tips voor Centraal bankiers. De opwaartse risico’s voor de inflatievooruitzichten blijven groot en een agressievere verkapping kan nodig zijn als deze risico’s werkelijkheid worden. Centrale banken in grote economieën verwachtten nog maar een paar maanden geleden dat ze het monetaire beleid zeer geleidelijk zouden kunnen verkrappen. De inflatie leek te worden veroorzaakt door een ongebruikelijke mix van aanbodschokken in verband met de pandemie en later de Russische invasie van Oekraïne, en de verwachting was dat deze snel zou afnemen zodra deze druk zou afnemen. Nu de inflatie tot tientallen jaren stijgt en de prijsdruk zich uitbreidt naar huisvesting en andere diensten, erkennen centrale banken de noodzaak om dringender te handelen om te voorkomen dat de inflatieverwachtingen worden losgemaakt en hun geloofwaardigheid wordt geschaad. Beleidsmakers moeten de lessen uit het verleden in acht nemen en vastberaden zijn om later mogelijk pijnlijkere en ontwrichtende aanpassingen te vermijden. De Federal Reserve, de Bank of Canada en de Bank of England hebben de rente al aanzienlijk verhoogd en hebben aangegeven dat ze verwachten dit jaar door te gaan met grotere verhogingen. De Europese Centrale Bank heeft onlangs voor het eerst in meer dan tien jaar de rente verhoogd. Hogere reële rentes helpen inflatie terugdringen. Acties van de centrale bank en mededelingen over de te verwachten koers van het beleid hebben sinds het begin van het jaar geleid tot een aanzienlijke stijging van de reële (dat wil zeggen voor inflatie gecorrigeerde) rentetarieven op overheidsschuld. Hoewel de reële kortetermijnrente nog steeds negatief is, is de reële rentecurve in de Verenigde Staten – dat wil zeggen, het pad van een jaar vooruitlopende reële rentetarieven één tot tien jaar, geïmpliceerd door marktprijzen – over de curve gestegen tot een bereik tussen 0,5 en 1 procent. Dit pad komt ruwweg overeen met een ‘neutrale’ reële beleidskoers die de output toelaat om rond zijn potentiële snelheid te groeien. De samenvatting van de economische projecties van de Fed van medio juni suggereerde een reëel neutraal tarief van ongeveer 0,5 procent, en beleidsmakers zagen zowel dit als volgend jaar een productiegroei van 1,7 procent, wat zeer dicht bij de schattingen van het potentieel ligt. De reële rentecurve in het eurogebied, in de buurt van Duitse bunds, is ook opgeschoven, maar blijft zeer negatief. Dat komt overeen met de reële rente die slechts geleidelijk naar neutraal convergeert. De hogere reële rente op staatsobligaties heeft geleid tot een nog grotere stijging van de leenkosten voor consumenten en bedrijven, en heeft bijgedragen aan scherpe dalingen van de aandelenkoersen wereldwijd. De modale visie van zowel centrale banken als markten lijkt te zijn dat deze verkrapping van de financiële voorwaarden voldoende zal zijn om de inflatie relatief snel terug te dringen tot het streefniveau. Ter illustratie: marktgebaseerde maatstaven voor de inflatieverwachtingen wijzen op een terugkeer van de inflatie naar ongeveer 2 procent binnen de komende twee of drie jaar voor zowel de Verenigde Staten als Duitsland.

De kosten van het terugdringen van de inflatie kunnen aanzienlijk hoger blijken te zijn als de opwaartse risico’s werkelijkheid worden en de hoge inflatie verankerd raakt. In dat geval zullen centrale banken vastberadene moeten zijn en agressiever moeten aanscherpen om de economie af te koelen, en zal de werkloosheid waarschijnlijk aanzienlijk moeten stijgen. Te midden van tekenen van toch al slechte liquiditeit, kan een snellere verkapping van de beleidsrente leiden tot een verdere scherpe daling van de prijzen van risicovolle activa, wat gevolgen heeft voor aandelen, kredieten en activa uit opkomende markten. De verkapping van de financiële voorwaarden zou wel eens wanordelijk kunnen zijn, waardoor de veerkracht van het financiële systeem op de proef wordt gesteld en vooral de opkomende markten zwaar onder druk komen te staan. De publieke steun voor een strak monetair beleid, nu sterk met een inflatie van tientallen jaren, kan worden ondermijnd door stijgende economische en werkgelegenheidskosten. Toch is herstel van prijsstabiliteit van het allergrootste belang en een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame economische groei. Een belangrijke les van de hoge inflatie in de jaren zestig en zeventig was dat het te langzaam gaan om het in bedwang te houden een veel duurdere daaropvolgende verkapping met zich meebrengt om de inflatieverwachtingen opnieuw te verankeren en de geloofwaardigheid van het beleid te herstellen. Het zal belangrijk zijn voor centrale banken om deze ervaring goed in het vizier te houden terwijl ze de moeilijke weg die voor hen ligt te bewandelen.


BRICS een nieuwe reserve currency

De BRICS landen bestaan uit: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika. De BRICS groep is ontstaan nadat de westerse landen de G7 top introduceerde. De landen die de G7 vertegenwoordigen bestaan uit: Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, Engeland en de USA. Je kan deze club zien als een soort “cool kids club” waar alle senioren uithangen. De BRICS is meer een club waar alle opkomende economieën zich in vertegenwoordigen.

Vorige maand in Juni kwamen deze BRICS landen bij een voor een meeting. Een van de punten uit deze vergadering was de creatie van een nieuw monetair systeem. Dit kan worden gezien als een directe tegenstander voor de Dollar. De BRICS landen bezitten 31% van het wereld GDP. Het wereld GDP is simpel gezegd alles wat de wereld maakt. Waarom kunnen ze niet gewoon de Dollar gebruiken als wereld munt.

In 1944 het moment dat het IMF zijn eerste Bretton woods agreement waar in stond dat landen die olie produceerden allen hun olie mochten verkopen als dat in Dollars ging. De US kan dus zoveel geld bij drukken als ze maar willen waar zij dus een groot voorbeeld bij hebben. Maar nu hebben we erg last van inflatie doordat de US zoveel geld bijdrukt, wat dus door sijpelt naar minder geavanceerde economieën. Landen die het niet breed hebben zijn dus geneigd naar een alternatief voor de Dollar. Hier kunnen de BRICS landen dus goed op inspelen. De economie van de US is sinds 1971 de grootste maar er word verwacht dat bij 2030 China deze plaats zal overnemen. Hier onder een visueel beeld van hoe dit eruit ziet.

Rusland is klaar om samen met China en andere BRICS-landen een nieuwe wereldwijde reservevaluta te ontwikkelen, in een mogelijke uitdaging voor de dominantie van de Amerikaanse dollar. President Vladimir Poetin gaf aan dat de nieuwe reservevaluta gebaseerd zou zijn op een mand met valuta van de leden van de groep: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. “De kwestie van het creëren van de internationale reservevaluta op basis van het valutamandje van onze landen wordt onderzocht”, “We zijn klaar om openlijk samen te werken met alle eerlijke partners.” De dollar wordt lange tijd gezien als ’s werelds reservevaluta, maar zijn dominante aandeel in de internationale valutareserves neemt af. Centrale banken willen hun bezit diversifiëren naar valuta’s zoals de yuan, maar ook naar niet-traditionele gebieden zoals de Zweedse kroon en de Zuid-Koreaanse won, aldus het Internationaal Monetair Fonds. “Dit is een stap om de vermeende Amerikaanse hegemonie van het IMF aan te pakken”, zei ING’s global head of markets Chris Turner in een notitie. “Het zal BRICS in staat stellen om hun eigen invloedssfeer en munteenheid binnen die sfeer te bouwen.” De zet van Rusland komt er nadat westerse sancties zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, waardoor het land vrijwel uit het wereldwijde financiële systeem is gestapt, de toegang tot zijn dollars is beknot en zijn economie onder druk heeft gezet. “De snelheid waarmee westerse landen en hun bondgenoten Russische valutareserves bekrachtigden (ongeveer de helft bevriezing), schokte ongetwijfeld de Russische autoriteiten”, zei Turner van ING. “De Centrale Bank van Rusland gaf dit in feite toe, en ongetwijfeld hebben sommige BRICS-landen – vooral China – kennis genomen van de snelheid en heimelijkheid waarmee de Amerikaanse schatkist bewoog”, voegde hij eraan toe. Die sancties hebben Moskou en Peking waarschijnlijk aangemoedigd om te werken aan een alternatief voor de internationale reserveactiva van het IMF, de speciale trekkingsrechten, suggereerde Turner. Hoewel het geen reservevaluta is, is de SDR gebaseerd op een mand met valuta’s die bestaat uit de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen – evenals de Chinese yuan. Een mogelijkheid is dat de BRICS-mandvaluta niet alleen de reserves van de leden van de groep kan aantrekken, maar ook landen die al binnen hun invloedssfeer liggen, stelde hij voor. Deze omvatten landen in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Interessante ontwikkelingen op globaal niveau, als er meer nieuws hierover beschikbaar komt dan zal ik dat spoedig met u delen.


Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *