Week 32 Briefing

4/5 - (1 stemmen)
refuel, petrol, fuel-4978821.jpg

Week 32 Briefing

Hoi allemaal welkom bij wederom weer een nieuwe nieuwsbrief geproduceerd door Gwydion.nl. In de Briefing van deze week: Olie prijzen maken een daling door en Amerika komt met nieuwe inflatie cijfers. Verder kijken we naar de Aandelen en crytpo markten.

Olie prijzen

Zoals iedereen merkt wordt het weer goedkoper aan de pomp. Dit komt door de dalende prijs voor een vat ruwe olie. een vat Amerikaanse olie (WTI) daalde de afgelopen tijd met ruim 25%. De effecten zijn enorm voor de economie en dus ook voor het inflatie cijfer aangezien dit cijfer ook energy indexeert. De daling wordt gedreven door een angst voor een mogelijk komende recessie of depressie op Amerikaans en westers grondgebied. De eerdere stijging van brandstofprijzen zou te maken hebben met de invasie van Rusland in Oekraïne.

De oorlog kan invloed gehad hebben op de brandstofprijzen maar wat een grotere drijfveer lijkt is de geldpers van Jerome Paul de voorzitter van de FED. Niet alleen Amerika maar heel de westerse samenleving drukte in twee jaar een enorme hoeveelheid geld bij. Dit geld gaat opzoek naar goederen die gekocht kunnen worden met dit geld, wat er ontstaat is een grotere hoeveelheid geld die de zelfde hoeveelheid aan goederen achtervolgt. Hierdoor ontstaat een verhoging van de prijs omdat het aanbod zal dalen. De oorlog komt dan ook niet helemaal goed uit aangezien Rusland ook een groot exporteur van olie en gas is. Door sancties van bv de EU komt Russisch olie niet meer op de internationale markt wat verder het aanbod beperkt.

De dalende brandstofrijzen hadden zelfs een drukkend effect op de inflatie in Nederland, aldus het CBS. Consumentengoederen en -diensten waren in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. “Motorbrandstoffen waren in juli 25 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis 35 procent. Een liter Euro 95 aan de pomp was in juli gemiddeld 2,21 euro, in juni was dat 2,35 euro. De prijs van een liter diesel daalde van 2,14 euro in juni naar 2,07 euro in juli.”

Met name stijgende energieprijzen zorgden voor de toename van de inflatie. In juli was energie volgens het CBS 108 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 84 procent. Snel laadbedrijf Fastned zag zich dan ook genoodzaakt om de laadtarieven in onder andere Nederland te verhogen.


Inflatie in Amerika

Deze week was ook de week waar het CPI cijfer in Amerika voor de maand juli bekend werden gemaakt. Specialisten waaronder economen hadden verwacht dat inflatie rond de 8.7% zou uitkomen. Echter was het inflatie cijfer zelf wat lager dan verwacht en landen op 8,5%. Waar de graadmeter vorige maand (juni) nog op 9,1% bleef steken lijkt de inflatie nu wat af te koelen. Markten reageerde goed, Bitcoin zag op de dag van bekendmaking een prijsstijging van ruim 3,5%. Aandelen markten lieten ook groen zien over het algemeen.

Een opgepoetste aandelenmarkt komt de Democratische partij wel goed uit aangezien het bijna de “midterms” zijn in Amerika. Die midterms zijn de tussentijdse verkiezingen van het Amerikaanse congres. Het congres bestaat uit de Senaat, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer, en het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer. Die zijn cruciaal voor het steunen van het beleid van een Amerikaanse president. Nu heeft de Democratische partij van Joe Biden er nog de meerderheid. Maar mocht hij die in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden verliezen, wordt het voor Biden erg lastig om zijn gewenste plannen uit te voeren.

De vraag die iedereen nu stelt is zijn wel eindelijk van die inflatie af? Het zou goed kunnen dat de inflatie piek nu achter de rug is maar vergeet niet dat de prijzen over het algemeen met ruim 8% zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Sinds 2008 zijn centrale banken samen met de politiek bezig met het opproppen van ons financieel systeem daar moet op een dag een einde aan komen. Het kan dus zo zijn dat de komende recessie er anders uit gaat zien als die van 2008, waar centrale banken in 2008 nog ruimte hadden met het verlagen van rente om zo economische groei te stimuleren hebben ze dat vandaag de dag niet. De enorme geld creatie die sinds 2008 echt begonnen is creëert tot de dag van vandaag overal bubbels. Kijk maar naar de huizen markt, in 2008 kosten een huis in Amerika nog gemiddeld 120K vandaag de dag is dat 420K…… De lonen zijn ook gestegen van gemiddeld 32K naar 40k per jaar maar dat is niet genoeg. Dit bedoel ik dus met een bubbel, de gemiddelde Amerikaan is niet in staat om een huis te kopen. Grote investeerders en banken kunnen dit nog wel en kopen dus langzaam alles op om ze vervolgens te verhuren. Het zelfde geld voor Nederland.


Algemeen:

Aandelen en crypto zien deze week een mooie opleving in de prijs. Beide markten stijgen deze week naar een hoger niveau. Bitcoin zit op het moment van noteren op de $24,500. Na een daling van 70% top naar bodem lijkt de prijs nu weer wat op te leven. Analysen zijn weer bullish en particulieren beginnen weer met kopen, maar is dit wel de bodem? Wat als dit niet het geval is. De komende recessie gaat wat mij betreft veel zwaarder worden dan mensen over het algemeen denken. -80 to -90& correctie op de aandelenmarkt is wat Harry Dent voorspeld. De economie is zeer zwak sinds de covid crisis wat een tijdelijke crisis is die ervoor zorgde had kunnen hebben dat er een kleine correctie in de economie kon plaatsvinden (mensen worden ziek bedrijven gaan failliet) Centrale banken hebben veel te veel geld gedrukt en zo de economie zwakker gemaakt wat nu te zien is. Als de 50% GDP bijdrukt en en laat de rente hierna een stukje stijgen waardoor de economie direct in een recessie vervalt dan is dat een teken. Dit kan sneller gaan dan je denkt. Hier onder een de opinie van Harry Dent.

kort samen gevat: Bij een volgende economische crash kan de centrale bank kiezen om opnieuw geld bijdrukken om de economie te stimuleren maar zoals we zien is er steeds meer nodig voor het zelfde effect. Hierdoor creëer je op een gegeven moment ook hyperinflatie mee. Correctie op Goud, Bitcoin, Aandelen en huizenmarkten. Schuld gebaseerde markten zullen verder en harder dalen. Hij denkt dat dit aanhoud tot zeker 2024.

Bitcoin:
Bitcoin momenteel in een goede ophoog gaande trend. Hij zal nog verder kunnen stijgen richting de 32K markt.
Aandelen:
AEX

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *