Week 34 Briefing

Rate this post
landscape, storm, highway-5022256.jpg

Week 34 Briefing:

Deze week in financiële markten: Stilte voor de storm, geen nieuwe (grote) nieuws evenementen die de markten doet bewegen. De bevestiging op een recessie of depressie lijkt nog niet helemaal doorgedrongen te zijn bij de meerderheid van investeerders en opiniemakers. Toch hoor je hier en daar wel het een en ander over een veranderede economische outlook. In deze briefing kijken we naar verschillende economische indicatoren, aandelen en Crytpo.

Huizenmarkt:

Als eerst nemen we een kijkje op de huizenmarkt die na een oververhitte run nu wat lijkt af te koelen. De prijs van een gemiddelde koop woning steeg in Juli met 14,5% ten opzichte van vorig jaar Juli. Dit is nu voor de 3e maand op rij dat we een afname zien in de stijgende prijzen. Het lijkt erop dat de piek in is en dat de huizenmarkt langzaam stagneert. Een deflatie scenario wat zich kan ontwikkelen in een economische depressie die ik voorzie is nodig om de prijzen weer terug te brengen naar betaalbare niveaus. Na de crisis van 2008 zagen we dat de huizenmarkt pas in 2013 een bodem vond, de woning markt kenmerkt zich dus door langzaam te bewegen. Daarmee wil ik absoluut niet stellen dat we nu in een economische dip zitten, wel voorzie ik dat eind van dit jaar het tij gaat draaien en we de stagnerende groei zien overrollen in een wat serieuzer probleem. Meer statistieken vind je natuurlijk op de website van het CBS maar ook op Gwydion.


Olie:

OPEC dreigt om de aanvoer van olie te stoppen om de manipulatie in olie door Amerika te stoppen. Amerikaanse future olie markt wordt geteisterd door misleidende orders bedriegende contracten alleen om de prijs van olie te manipuleren zodat er meer geld mee verdient kan worden. Dit kan natuurlijk ook vanuit de politiek gedreven worden om zo in de midtherm in Amerika lagere benzine prijzen te forceren. In de Goud en Zilver markt kennen we dit probleem als voor een veel langere periode. Vroeger wat het lastiger om verschillende markten te manipuleren maar nu met de computer is het makkelijker dan ooit.

De olie markt is zeer krap, er komen niet veel nieuwe olie velden bij. OPEC heeft aangegeven om de productie iets te verhogen maar analisten denken dat om zoiets te realiseren er een enorme investering nodig is om dit te realiseren. Tot heden zien we investeringen nog niet in de productie verhoging verdwijnen in plaats daarvan worden aandelen terug gekocht. Nu met de hogere prijzen hebben gas en olie bedrijven veel meer cash flow dan voorheen hierdoor gaan aandelen omhoog en word het uitkeren van dividenden ook hoger.

We zien dat de prijs van olie een bodem gevonden heeft en zicht momenteel in een horizontale trend bevind. Als we de support van 93$ houden dan kunnen we een verdere oplopende prijs verwachten.


Crypto

De crypto markt ziet deze week een stevige afname in prijs. Risico of wel speculatieve investeringen zoals Crypto zakken in prijs als het risico in de markt toeneemt. Vaak zien we dan de rente op staatsobligaties toenemen, dit noemen we een safty trade. Geld gaat opzoek naar een veilige plek, dit soort handel acties kunnen wekelijks waargenomen worden. Crypto hangt aan een zijde draadje, als we geen support vinden op huidige niveaus dan zien we waarschijnlijk in het najaar lagere prijzen. Maar maakt dat uit? Als Bitcoin naar 120K gaat in zn volgende “Bullrun” dan is dat een 6x vanaf hier. Indien we inderdaad nog lager gaan dan kunnen we misschien wel 50% verliezen wat dat is wat crypto doet. Het maakt dus niet veel uit of je nu koopt of op een later moment want het percentage upside is aanzienlijk groter.

BTC: Als we het huidige niveau niet houden dan kunnen we een grote val richting de 10K maken. Als je van plan bent om BTC te kopen doe dit dat volgens een DCA (Dollar Cost Averaging) strategie.
Wekelijkse verandering in prijs crypto assets

Aandelen

De S&P zag afgelopen week een daling in prijs. Echter op donderdag zagen we een grote opleving in de prijs. Dit is te wijden aan de afname van de 10Y treasury, investeerders verplaatsen geld van een veilige plek terug naar de risico assets. De DIXY ofwel de Dollar index laat een dubbele top zien, ik verwacht dus in de toekomst dat deze wat zal afnemen. Een dalende DIXI kan worden gedreven door slechte banen report volgende week.

S&P

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *