Week 36 Briefing

Rate this post
euro, coins, inflation-593761.jpg

Week 36 Briefing

Deze week in de briefing hier op Gwydion.nl. Inflatie in Nederland naar een nieuw niveau. De ECB die sinds een lange tijd een grote rente verhoging doorvoeren. Daarnaast kijken we naar financiële markten, hoe ziet de grafiek van Bitcoin er nu uit? Lees meer:

Inflatie:

Afgelopen dinsdag kwam het CBS met nieuwe inflatie cijfers. Na een 10,3% in Juli zien we de inflatie in Nederland nu verder oplopen en uitkomen op 12%. Dit percentage betekend dat elke Nederlander die woont en werkt in ons land er jaarlijks 12% op achteruit gaat. Als de percentages hoog blijven zoals we nu zien dan kan het zo zijn dat we binnen 5 jaar de helft van onze koopkracht verliezen.

Wat is nu de oorzaak van de oplopende inflatie, het CBS meld het volgende:

Hogere prijzen van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) zorgden voor een stijging van de inflatie. Energie was in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was dit 108 procent. Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI. Ook voedingsmiddelen hadden een verhogend effect op de inflatie. Voeding was in augustus 13,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli was de prijsstijging op jaarbasis 12,3 procent. Met name de pastaproducten droegen bij aan deze ontwikkeling. Naast voeding zorgde ook de prijsontwikkeling van kleding voor een stijging van de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis van motorbrandstoffen was in augustus lager dan in juli. Dit heeft een neerwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in augustus 16,7 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in juli was de prijsstijging op jaarbasis 24,6 procent.

Brand stof is in Augustus wat goedkoper geworden. Naar mijn inzien zal dat niet lang zo blijven. OPEC heeft al aangegeven dat ze de productie gaan terugschroeven. Dit betekend uiteraard een prijsstijging als gevolg.

Mensen het is een groot toneel stuk of een soort spel, kijk daar maar niet hier zo worden mensen dagelijks misleid door de main stream media.


Renteverhoging:

Ook de ECB is deze week in het nieuws, ze verhogen de rente met maar liefst 0.75% de grootste van RUIM 20 jaar. De euro is in vrije val en niemand die het kan stoppen. Deze rente verhoging heeft op Nederland niet veel effect als we kijken naar het verschil met bijvoorbeeld Italië of Griekenland. De rente van staatsobligaties stijgen daar drie keer zo snel als in de westerse Europese landen. ik ben benieuwd waar het schip gaat stranden.

De renteverhoging geldt voor alle drie basisrentetarieven van de centrale bank. De rente van de depositofaciliteit, waarbij banken geld stallen bij de ECB, gaat van 0 procent naar 0,75 procent. De refirente, de rente die banken betalen aan de centrale bank als ze geld opnemen, gaat van 0,5 procent naar 1,25 procent, en de beleningsrente van 0,75 procent naar 1,50 procent.


Grafieken:

Bitcoin: BTC lijkt een grote weerstand bereikt te hebben. De opwaartse beweging is te verklaren door de dalende sterkte van de Dollar en de ECB die publiceerde dat ze opnieuw banken gaan voorzien van nieuwe reserves.
Bearish Divergens te zien op RSI indicator

Ik hoop dat jullie allemaal een goede week gehad hebben. Geniet van het weekend en kom volgende week weer terug voor de wekelijkse updates.

Op en of aanmerkingen zijn van harte welkom.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *