Week 39 Briefing

Rate this post
city of london, bank, london-4481399.jpg

Week 39 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion. De Bank of England maakt een historische move. Wereldwijd zien we centrale banken hun correcties compleet uithollen, wanneer stop dit en wat is de inpakt op inflatie. Dit en technische analyses, lees het nu!

Centrale Banken:

De oudste centrale bank is de bank van Zweden. Hij is in 1668 opgericht door de Zweedse Rijksdag als opvolger van de door Johan Palmstruch gestichte Bank van Stockholm. Sinds de oprichting van centrale banken zien we economische groei en daardoor populaties groeien. Door de eeuwen heen hebben we op verschillende continenten tijden van groei en van krimpende economieën gehad en daardoor ook populatie grootte. Nu was de invloed van centrale banken op de populatie een eeuw geleden een fractie van wat het nu is. Andere factoren zorgde er toen voor om groepen mensen te doen verplaatsen of zelfs doden.

Maar nu in het tijdperk waar we een Federal reserve en wat decennia later ook een Europese centrale bank kennen in een tijd na twee wereld oorlogen waar economische groei sinds die periode praktisch gezien alleen maar groeide wat wordt onze kanalisator tot val. Over de jaren heen hebben we tot over onze oren geld geleend om zo onze toekomstige zelf naar het nu te halen. In 2008 met de val van Lehman Brothers kunnen we zien dat het systeem wat we al die jaren gebruiken schuren begint te vertonen, dit is toen snel opgelapt met het aangaan van nog meer schuld. Als men dat niet had gedaan dan was Lehman niet de enige bank geweest die tijdens deze periode failliet gegaan was.

Dan Nov 2019 de Repo markt droogt op. De Repo markt is een geld markt waar banken onderling met elkaar leningen kunnen aangaan. Eind 2019 was er helemaal geen geld meer of een klein deel van wat er normaal gesproken was. De kleine hoeveelheid die er op dat moment nog was kreeg een enorm hoge rente waardoor het praktische onmogelijk was om te lenen in het toen der tijd economische klimaat. Persoonlijk ken ik niet veel mensen die dit weten aangezien men massaal afgeleid werd door een plotselinge pandemie.

De Pandemie was een katalysator om de FED en ECB in de hoogste versnelling geldcreatie te doen rechtvaardigen. Samen kochten zij staatsobligaties, bond, en andere security achtige producten. Dit betekende dat banken een infinitief hadden aan liquide middelen waardoor zij weer nieuwe leningen kunnen afsluiten. Er was zelfs zo veel geld dat men de ‘reverse repo’ markt van stal haalden. De Reverse Repo is het omgekeerde van de Repo markt waar banken van de FED en tussen elkaar geld kunnen lenen. Bij de Reverse Repo kan een bank beslissen of ze tijdelijk overtollige geld willen stallen bij de FED voor een bepaald rente bedrag. Hierdoor is het geld niet nutteloos maar krijgt de bank er toch nog een mooi rendement over.

Maar nu post pandemie de rentes stijgen mensen hebben zich tot over kun oren in de schulden gestoken. Centrale banken hebben enorme bubbels gecreëerd in onder anderen de huizenmarkt. Is dit het moment dat het hele toneelstuk met attributen naar beneden komt zuilen?

Ja en nee, wij kunnen dat natuurlijk niet zien nog bepalen. Echter als je een goede econoom bent dan kan je de tekenen van een depressie zien naderen. Centrale banken over heel de wereld zijn samen bezig om rente standen te verhogen het goedkope geld wat er nu nog is droogt steeds verder op. Het geld dat nu de markt op komt of er al is als er wat is wordt geleend tegen een hogere rente. Al die jaren hebben we gezien dat de rente standen naar beneden gingen tot vandaag. Kan onze economie dit wel aan?

Afgelopen week zien we de eerste centrale bank wel die van Engeland zich draaien en opnieuw de printer activeren. Engelse staats obligaties kwamen door de opdroging van kopers in een vrije val. Niet gek als inflatie 10% bedraagt en je maar 3% krijgt voor een 1 jaar durende obligatie. Het zelfde geld voor de 30Y varianten.

De Bank of England koopt tot een ongedefinieerde hoeveelheid aan obligaties op. De Britse Pond viel door dit nieuws door de vloer. Ten opzichte van de Dollar bereikte de Pond een laagste stand ooit gemeten.

Het opkopen van deze obligaties gaat er weer voor zorgen dat inflatie verder zal oplopen binnen Engeland. Het feit dat ze er nu nog alles aan doen om de crash te stoppen en weer een pleister te plakken laat mij zien dat ze er nog niet klaar voor zijn om een nieuw systeem te introduceren.

De dag dat centrale banken het hele kaarten huis van schulden tot val zal brengen wat niet te voorkomen is zal histories worden. Dit zal het westen en zijn economie tot de grond gelijk maken, mensen zullen hierdoor sterven omdat er geen uitweg lijkt. Families, gezinnen worden ontwricht de straten zullen leeg zijn eten is schaars. Massa protesten en gevechten omdat men niet meer weet hoe het verder moet. De westerse populatie zal imploderen en misschien wel bijna helemaal verdwijnen.

Hier een afbeelding van de UK 10Y bond, door de vloer dus. Dit is de renden dat de Bank of England QE opnieuw opstart. Aandelen markten reageerde de sessie na dat dit uitgekomen was positief. Echter de volgende dag waren alle winsten van de dag daarvoor weer verdampt.

Bedankt voor het lezen, hopelijk heb je weer wat nieuws geleerd. Deel deze brief aan anderen daarmee help je mij en het collectief. Goed weekend.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *