Week 41/42 Briefing

Rate this post
building, horizon, city-7092747.jpg

Week 41/42 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion.nl. Op het wereld toneel lijkt niet veel te veranderen echter zien we kleine verschuivingen hier en daar waar we verder op kunnen inzoomen. Kijkend naar bijvoorbeeld Engeland. Natuurlijk zoomen we ook deze week weer in op verschillende sectoren en kijken we naar de technische analyse.

Algemeen:

In de algemene gang van zaken op financieel gebied is afgelopen twee weken niet veel veranderd. Inflatie gaat bij de meeste landen nog steeds omhoog terwijl overheden en centrale banken er alles aan doen om inflatie te stoppen of te minimaliseren. Kijken we bijvoorbeeld naar de Inflation act die in Amerika op 16 Augustus van kracht is geworden:

De Inflation Reduction Act van 2022 zal een historische aanbetaling doen voor de vermindering van het tekort aan:
bestrijd inflatie, investeer in binnenlandse energieproductie en -productie en verminder koolstof
uitstoot met ongeveer 40 procent tegen 2030. Het wetsvoorstel zal Medicare eindelijk ook in staat stellen om te onderhandelen voor de prijzen van geneesmiddelen op recept en verleng het uitgebreide ” Affordable” Care Act programma met drie jaar, tot en met 2025.

Het nieuwe voorstel voor de rekening voor begrotingsafstemming van FY2022 zal ongeveer $300 miljard investeren aan tekortreductie en $ 369 miljard aan programma’s voor energiezekerheid en klimaatverandering de komende tien jaar.
Bovendien roept de overeenkomst op tot het aannemen van een uitgebreide wetgeving inzake Permitting-hervorming
voor het einde van het boekjaar. Het toestaan van hervormingen is essentieel voor het ontsluiten van binnenlandse energie en transmissieprojecten, die de kosten voor de consument zullen verlagen en ons zullen helpen onze lang termijn emissiedoelstellingen”

Er word met enorm grote bedragen gegooid wat dan op papier inflatie zal moeten terugdringen, kijk dat gaat natuurlijk nooit werken. Geld sluizen van bankrekening 1 naar bankrekening 2 gaat je inflatie niet oplossen. Ik zal het verder uitleggen: De overheid is van plan om met deze “act” meer belasting te gaan heffen van zowel consumenten als bedrijven. Een deel van het geld dat ze met deze actie opbrengen wordt vervolgens geïnvesteerd in “Energy Security and Climate Change” wat natuurlijk niks doet tegen inflatie. Het gaat hier om meer dan de helft van het opgebrachte geld. Van deze ongeveer 60% gaat 370 Miljard naar Climate Change en 64 Miljard naar de zogenaamde reductie in medicijnen. Dan blijft er een 300+ miljard over wat dan naar de overheid gaat om de tekorten daar op te vullen. Als men echt inflatie zou willen bestrijden dan is het zaak dat geld hoeveelheid wordt gereduceerd maar dat gebeurd niet. Kijk als er minder dollars zijn die achter de zelfde hoeveelheid aantal goederen aangaan dan betekend dat die dollar meer waard is. Print je in 2 jaar 60% van GDP dat zijn er veel meer dollars die achter de zelfde hoeveelheid aantal goederen aangaat wat als resultaat heeft dat die dollar minder waard word en de goederen dus meer.

Iedereen die deze blogs leest hier op Gwydion weet dat dit niet het doel is van Centrale Banken. Het doel is om meer inflatie te creëren. Laatst vernam ik van een expert het volgende. Als men een schuld heeft die uit ongeveer 50% van GDP bestaat dit geen gevolgen heeft voor inflatie. Echter als men een schulden last heeft van 100 of meer en daar een X rente percentage over moet betalen dan wakkert dit juist inflatie aan. Natuurlijk niet voor 8% maar zeker voor een procent of 3, 4.

Bonds:

Bonds ofwel schuld gecreëerd door de overheid was jaren lang een van de veiligste investeringen op deze planneet. Pensioen fondsen hebben een investeringspatroon van 60/40 wat betekend dat ze 60% in Equaties en 40% in Bonds investeren. Op deze manier haalden ze een goede winst op investeringen wat ze gebruiken om mensen van pensioenen te voorzien. Onze maatschappij vergrijst zeer snel steeds meer mensen zijn afhankelijk van hun pensioen en dus op de pensioen fondsen. Onze maatschappij is dus afhankelijk van de aandelen markt en bond markt, indirect aan de Centrale Bank. De Centrale bank is het eindspel deze entiteiten bepalen wat en hoe het internationale financiële systeem verder gaat.

We zien wereldwijd de bond prijzen in een vrije val naar beneden, logisch. Kijk wie wil een investering met een return van 4% als we een inflatie hebben van 8%. In Engeland zien we in een paar dagen wat en hoe het spel gespeeld word. Liz Truss de ex prime minister van Engeland gaf aan om belastingen te verlagen, dit veroorzaakte een panic sell off in de bond markt wat resulteerde in een oplopende rente. Bank of England reageerde hier op met een nieuw opkoop programma om zo de bond markt te ondersturen.

Het lijkt erop dat een implosie van de internationale schulden markt wordt uitgesteld. Of een Centrale bank Pivot wat betekend dat ze opnieuw de printer zullen activeren om de economie te stimuleren wat waarschijnlijk hyperinflatie als gevolg heeft

Grafieken:

De DXY: het lijkt erop dat de sterkte van de Dollar aan het pieken is. Echter denk ik niet dat dit voorbij is en zal de dollar index naar waarschijnlijkheid nog wat hoger gaan pieken in de komende maanden.
ZORZ: 25 jaar staats obligaties hier hebben we het dus over gehad. Kopen indien FED pivot
Zilver: Zilver laat een goede bounce zien aan de onderkant van zijn trend kanaal, mogelijk een optie om nu te kopen.
NASAQ: Wat gaan we doen kijken niet alleen naar de NASDAQ. Is dit een bodem? tijden zijn onzeker cash is king.
CRUDE: Olie na het nieuws van OPEC hoger. Echter heeft Amerika de strategische reserves aangesproken dit zorgt voor een neerwaartse beweging. Olie in korte termijn een goede investering
BTC: Bitcoin….. make or break

(geen beleggingsadviezen)

Bedankt voor het lezen van deze weeks briefing hier op Gwydion. Afgelopen weken heb ik het erg druk gehad met andere zaken wat invloed heeft gehad op de website. Echter hoop ik volgende week jullie weer te voorzien van een nieuw artikel. Een goed weekend gewenst.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *