Week 43 Briefing

Rate this post
factory, hall, industry-7541157.jpg

Week 43 Briefing

Deze week in de blog op Gwydion. Financiële markten veren wat op na de recent nieuw geformeerde lows, is hiermee de bodem in? Deze week in het bijzonder de ECB verhoogt zijn rente opnieuw in de strijd tegen inflatie. Ook kijken we deze week weer naar een aantal grafieken van zowel economische indicatoren als prijsactie van verschillende assets.


Rente verhoging:

Ja deze week is het weer zo ver, de ECB en haar mandaat hebben besloten de rente opnieuw te verhogen. De voornaamste reden is om de inflatie cijfers in de EU te doen afnemen. Deze HICP ofwel inflatie index piekte vorige maand rond de 17%. Dit betekend dat het gemiddelde inflatie cijfer in de EU 17% in de maand september bedroeg wat een bizar hoge uitslag is. Deze rente verhoging in samenwerking met QT (Quantitative tightening) zou volgens de ECB ervoor zorgen dat inflatie zich corrigeert richting de algemeen geaccepteerde 2%.

Maar jullie, de mensen die hier op Gwydion elke week de blog lezen weten dat dit niet het doel ik van de ECB. De ECB doet en acteert richting de consumenten alsof de bestrijding van inflatie het allerbelangrijkste is. Echter niks is minder waar want centrale banken zijn globaal bezig met hun eindspel waar inflatie een grote driver van is. Kijk inflatie maakt de gemiddelde consument armer maar wat doet het met al Euros die al in circulatie zijn, juist het maakt ze minder waard. Komt dit de ECB even goed uit aangezien zij een balance sheet aan schulden bezitten van hier tot Tokyo. Inflatie gaat niet stoppen het neemt in de toekomst misschien wat af aangezien de energy prijzen de afgelopen tijd door het dak gegaan zijn.

In mijn ogen hebben ze weer een nieuwe driver nodig die ze gaat helpen met het vervullen van hun doel. Oekraïne lijkt in zijn eindstadion tenzij er weer nieuwe brandstof op wordt gegooid om zo het vuurtje daar in stand te houden. Kijk dit is natuurlijk ook een van de mogelijkheden het zou zomaar kunnen dat dit conflict doorgaat tot we net zoals covid er simpel weg geen zin meer in hebben. Wat mij betreft komt er na de midterm verkiezingen in de VS een nieuw probleem wat ervoor zal zorgen dat Centrale banken opnieuw de printer zullen activeren. Ik heb geen kristallenbol maar begin de manier waarop zaken ons overkomen te doorzien.

Zoals velen van jullie weten zijn aandelen of obligaties niet de bestuurder van deze economie, de driver is de schulden markt. Kijk naar de 10Y van Italië en die van Nederland de rentes die worden betaald in verschillende landen binnen de EU lopen zo veel uit elkaar dat een rente verhoging meer invloed heeft op laden waar het als slechter mee gaat. Het risico is simpelweg groter. Echter zien we deze week een stabilisatie in de schulden markt zowel op Europees grondgebied als in Amerika. Wie koopt dit spul?

Als centrale banken echt wat willen doen tegen inflatie dan zit er maar een ding op en dat is het reduceren van de geldhoeveelheid.


Aandelen:

Aandelen markten over heel de wereld presenteerden erg goed deze week. Na een lange periode van neerwaartse prijsactie lijkt de bodem er voor nu in te zitten. Dit betekend echter niet dat we na een korte rally weer nieuwe lows kunnen zien. Op dit moment is er niks veranderd in finance landschap, als indicatoren erop wijzen dat de centralen banken een pivot moment inzetten en weer beginnen met het opvoeren van hun balansen dan kunnen we een serieuze ommekeer zien.

Microsoft, Apple, Meta en Apple hebben deze week hun verdiensten gepubliceerd. Zacht gezegd, deze waren niet bepaald goed zelfs slechter dan ze zelf hadden verwacht.

Meta verloor deze week ruim 25%. kan een mooi moment zijn om een aantal aandelen te kopen. (geen advies) ” “the cheap can always get cheaper”


Grafieken:

NASDAQ: Het lijkt dat de bodem in is wat betreft aandelen. Echter kan deze “bounce” van korte duur zijn en zien we op een later moment lagere prijzen.
GOUD: Goud is een goede koop op dit moment. Goud heeft zich over eeuwen bewezen als een hedge tegen inflatie. Vandaag de dag wordt de goud markt gemanipuleerd wat ervoor zorgt dat de prijs wat laag blijft. Zie dit als een kans een koop cheap
TNX: 10Y yield, De schulden markt koelt deze week wat af en lijkt te stabiliseren. Echter zien we de 10Y volgende week of daarna weer verder oplopen dan is dit een teken van instabiliteit. De Crash zoen we pas zodra de 10Y heftig begint te fluctueren
BTC: Bitcoin deze week hoger. Na een lange periode van consolidatie waar kopers en verkopers aan beide zijden even zijn zien we nu de prijs wat opveren. Dit betekend niet dat de volgende bullrun is begonnen. Persoonlijk denk ik dat dit komt door de selloff in de Dollar sterkte en Dept markt. Net zoals bij aandelen zien we nu ook een goede bounce. Waarschijnlijk zien we een lower high vervolgt door een nieuwe low.

Bedankt voor het lezen, op of aanmerkingen zijn van harte welkom. Tot volgende week!

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *