Week 44 Briefing

Rate this post

Week 44 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion. Fed week is hier, de Fed heeft deze week weer een nieuwe rente verhoging aangekondigd, wat betekend dit voor de markten en hoe nu verder? Welke indicator kan gebruikt worden om een economische recessie te voorspellen? Naast het nieuws en economische voorspellingen kijken we ook deze week weer naar een aantal grafieken.


Oktober:

Op de aandelenmarkt was er in oktober geen verrassing, integendeel. Ondanks de stijgende inflatie, toenemende angst voor een recessie, intensivering van de oorlog in Oekraïne, ontslagen, huizenverkopen dalen, hypotheek- en rentetarieven stijgen, een gemengd derde kwartaal Inkomstenseizoen en trage groeiwaarschuwingen van bedrijven zoals Amazon reus die goed is voor bijna 40 procent van de V.S. e-commerceverkoop.
En u hoeft zich geen zorgen te maken over dalende prijzen van staatsobligaties en stijgende rentes die meestal de aandelenmarkt doen laten dalen.

Op maandag bereikte de 10-jaars Treasury Yield 4,074 procent vergeleken met 3.802 procent eind september.
Absoluut geen zin gezien de harde gegevens en de falende economie fundamenteel, met een verliesreeks van twee maanden, de belangrijkste gemiddelden verbeterden hun beste maand sinds 1976. De Dow scoorde zijn beste oktober ooit en steeg met 14 procent, de S&P steeg bijna 8 procent en de technologie zware Nasdaq klom bijna 4 procent.


Federal reserve:

Deze week heeft de Fed (Centrale bank van de VS) weer een nieuwe verhoging toegevoegd aan de reeks verhogingen die sinds het opspelen van de hoge inflatie cijfer (CPI) zijn uitgevoerd. Het gaat hier om een verhoging van nogmaals 0,75 basis punten hiermee komt het totaal zo rond de 4% uit. De renteverhoging past binnen de strijd van de centrale bank om de hoogste inflatie in veertig jaar tijd te bestrijden. Medio maart lag de beleidsrente nog tussen de 0 en 0,25 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell geeft al het hele jaar aan dat de centrale bankiers een aantal maanden van afnemende inflatie willen zien voordat ze bereid zijn om een pauze in te lassen in de renteverhogingen.

Financiële markten gaan ervan uit dat de rente in december nogmaals stijgt, maar zijn flink verdeeld over de vraag of dat dan met 50 of 75 basispunten gebeurt. De Fed wil zich nog niet vastpinnen, maar afwachten hoe de data zich de komende tijd ontwikkelen.

Financiële markten in de VS waren voor het besluit van de FED hoger over het algemeen echter na het besluit zagen we de markten een krater slaan in de grafiek. We gingen van een +1,2% naar een – 4,7% in een aantal uur.

Kijk deze show met het verhogen en verlagen van de rente is gebaseerd op afleiding. Als de Fed echt iets wil doen aan de inflatie dan moeten ze geld uit het systeem nemen – drastisch slinken van de geld hoeveelheid M2 – maar dat gebeurd NIET. Inflatie is juist goed voor een centrale bank aangezien schulden hierdoor minder zwaar wegen aangezien deze gewaardeerd zijn in Dollars die nu met 8% per jaar minder waard worden.

Het zou mij niks verbazen dat Centrale banken over heel de wereld binnenkort van beleid -pivot- zullen veranderen echter denk ik wel dat er een soort false beschuldiging voor nodig is. Net zoals Rusland Oekraïense en het inflatie verhaal, wat een onzin. Kijk zij zijn niet verantwoordelijk voor inflatie of een economische recessie het overkomt ons allemaal gewoon, kom we geven Poetin de schuld. Dat is wat ik bedoel, misschien een Black Swan evenement of iets in die richting. Aan de ene kant erg triest dat we in een samenleving wonen waar dit normaal is en de waarheid 180 gedraaid is van de werkelijkheid. Maar toch ben ik benieuwd wat het gaat worden.


Goud:

De voorzitter Klaar Knot van De Nederlandsche Bank stelt in een televisie-interview over mogelijke verliezen dat de herwaarderingsrekening goud de solvabiliteit van zijn centrale bank verzekert. Het belang van deze verklaring is dat als een Europese centrale bank verliezen wil dekken door haar goudherwaarderingsrekening volledig te gebruiken, de ECB een bodem onder de goudprijs moet leggen. En als er meer verliezen moeten worden gedekt dan de huidige goudherwaarderingsrekeningen van Europese centrale banken toelaten, zal de ECB goud moeten herwaarderen.

Recessie voorspeller:

Nu een van de meest betrouwbare recessie-indicatoren op de markt is geactiveerd, beginnen beleggers over de hele wereld zich zorgen te maken of dit zou kunnen betekenen dat de Amerikaanse economie vertraagt.

Het rendement op de Amerikaanse 10-jarige staatsobligatie daalde onder het rendement op het 3-maands. Het was de eerste keer sinds medio 2007 dat de rentecurve – die de obligatierendementen van de kortste naar de hoogste uitzet en wordt beschouwd als een barometer van het economisch sentiment – omgekeerd wat vaak een recessie betekend. Als de rente voor een kort lopende lening van 3 jaar hoger is dat die van 10 of 30 jaar dan betekend dat banken het risico op verlies hoger inschatten voor de komende periode vanwege de economische voorspellingen en dus een hogere rente moeten heffen om dat risico af te vangen. Leningen voor een langere periode hebben minder last van deze voorspelling en zullen dus relatief lager blijven aangezien er na een recessie weer verder gegaan kan worden met het uitbreiden van de economische productie en zo de groei stimuleert er weer meer banen beschikbaar zijn etc.

Hier zie je de 10Y min de 3Y en kan je dus precies zien wanneer deze twee elkaar crossen. De grijze vlakken geven een economische recessie aan. Je kan dus zeggen dat vlak na de invert er een crisis ontstaat.

Grafieken

DXY: De sterkte van de Dollar ten opzichte van andere currencies. De trend lijkt support gevonden te hebben, echter denk ik niet dat de Dollar in de nabije toekomst in sterkte zal afnemen echter denk ik dat deze verder zal toenemen als de wereld economie langzamer gaat draaien.
TNX: 10Y yield op Amerikaanse staatsobligaties lijkt wat af te koelen. Dit kan betekenen dat de Debt markt wat stabiliteit geniet. Zien we deze indicator verder zijn weg vervolgen of heftig bewegen dan duid dat op onstabiliteit.
Bitcoin: BTC in trendkanaal momenteel niet veel nieuws
Goud. Momenteel op lang lopende oplopende support lijn. Als de prijs actie hier sterk vanaf schiet dan zien we in de toekomst een prijs rond de 2k

Bedannkt voor het lezen van deze briefing. Ik hoop dat je er weer wat van hebt kunnen leren. Opmerkingen en reacties kunnen hier onder worden achtergelaten. Fijn weekend en tot volgende week.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *