Week 45 Briefing

Rate this post
eiffel tower, arch, tourism-4416700.jpg

Week 45 Briefing

Deze week in die briefing op Gwydion: De komende recessie van de EU onder de loep, wat doen centrale banken? Crypto staat deze week wel in de spotlight, na een periode van stilte zien we deze week hevige prijsacties. Dit en meer deze week in de briefing.


Europese unie:

IMF:

Dankzij de energiecrisis aangewakkerd door Ruslands, oorlog in Oekraïne en resulterend Westerse sancties, minstens de helft van de 19 landen die de euro delen, zullen in een recessie terechtkomen, Kristalina Georgieva, directeur van de International Monetair Fonds zei op 27 oktober in een Euronews-interview.
“Een jaar geleden waren we herstellende van COVID en eindigden we met meer dan 6 procent wereldwijde groei”, benadrukte ze. “Toen twee schokken: Omicron [een COVID-variant] en De Russische oorlog in Oekraïne heeft het herstel niet alleen onderbroken, maar ook omgekeerd.” Ook in Azië en de VS neemt de economische groei af, voegde ze eraan toe.
“Europa wordt echter zwaarder getroffen door de stijging van de energieprijzen”, zegt ze “De hitte op de Europese economieën is zodanig dat we verwachten dat de helft van de landen in de eurozone om ten minste twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei te ervaren”—met andere woorden, een recessie.
“Om een ​​idee te geven hoe groot de hit in Europa is, hebben onze pre-[COVID] projecties en onze huidige projecties verschillen een half biljoen euro”, merkte ze op. “Het verlies voor het Europese volk is behoorlijk, behoorlijk dramatisch.”
Over het algemeen zal de economie van de regio dit jaar niet met 3,1 procent groeien, maar slechts 0,5 procent in 2023. Volgend jaar krimpt het Duitse bbp met -0,3 procent, dat van Italië met -0,2% “Ik ga het niet verhullen: 2023 wordt moeilijker dan 2022”, zei ze.

Waarschijnlijk zal niet de helft maar heel de EU in een recessie belanden.

Bron: https://www.euronews.com/next/2022/10/04/imf-economy-interview

Economie

Duitse economie groeit nauwelijks 0,3 procent tijdens het derde kwartaal van dit jaar, winnen van zowel Frankrijk als Spanje, die elk zorgde voor een expansie van 0,2 procent. Franse economie groeide 0,5 procent in het tweede kwartaal, de 1,5 procent van Spanje. De groei van Duitsland werd ondersteund door een stijging van 14 procent in de verkoop van nieuwe auto’s in september, analisten waren verrast aangezien zij dachten dat het land in een recessie zou vallen.


De inflatie in Duitsland bereikte in september 11,6 procent, het hoogste in 70 jaar. Met een stijging van de energieprijzen met 43 procent en een stijging van de voedselkosten met 20 procent, jaar op jaar.
De prijsgroei in Frankrijk bedroeg 7,1 procent, een record in 25 jaar, vergeleken met 6,2 procent in Augustus. In Spanje daalde het tarief van 9 procent in augustus naar 7,3 in september. De inflatie in Italië steeg in september tot 12,8 procent, van 9,4 procent de maand eerder, als gevolg van stijgende gasprijzen.


Goud:

Centrale banken over heel de wereld zijn bezig met een record hoeveelheid aan goud inkopen. Dit jaar hebben ze samen al meer dan 400Ton aan goud toegevoegd aan reserves. De meeste banken rapporteren deze aankopen echter zijn er ook een aantal partijen die dat simpelweg niet doen.

De kopers die deze data niet delen aan het IMF zijn waarschijnlijk vele banken in China. Dit is geen nieuws, China laat namelijk zelden wat los over hun goud voorraden. In 2015 kwam China na 6 jaar lang niks gedeeld te hebben over hun voorraden met een 600 Ton toevoeging over vorige balance. Het laatste rapport uit china dateert uit 2019.

China mined een hoop goud zelf ongeveer 300Ton per jaar. Alleen al in October van dit jaar importeerde china 902 Ton aan goud. Niemand weet of dit wordt gebruikt voor productie of hoeveel er naar de staatskas verwijd.

Bron: https://www.gold.org/goldhub/data/gold-reserves-by-country

Crypto:

Deze week werd crypto opgeschikt door reeds bekend probleem. Na de catastrofe met onder anderen Celsius is nu FTX aan de beurt. FTX heeft noodgedwongen alle withdraws gestopt. Hoe kan dit gebeuren?

Coin Desk speelt een grote rol in het proces van afgelopen week. Op 2 November publiceert Coin Desk dat grofweg $5,8 billion van de $14,6 billion wat geparkeerd staat op de balance van Alameda Research gelinkt was aan de valuatie van FTX en haar FTT token. Dit is groot nieuws omdat er niet veel bekend was over de allocaties door FTX. Beide bedrijven zijn opgericht door Bankman Fried. De FTT token was gecreëerd uit gebakken lucht en in essentie niks waard.

Dit negative nieuws kan compleet op zichzelf gaan functioneren. Het resulteert weer in mensen die besluiten om hun FTT te verkopen. Zo ontstaat er een soort domino effect wat als een sneeuwbal zich verplaatst. De exchange zag een $6 Billion of withdraws in 72 uur na de publicatie. Deze haast naar de uitgangen leidde er naar verluidt toe dat Bankman-Fried en zijn team verwoed op zoek gingen naar een overnamepartner, waarbij ze verschillende potentiële partners benaderden voordat Binance in beeld kwam.

Het blijft echter zorgwekkend onduidelijk waarom zelfs zo’n dramatische rush naar de exits FTX ertoe zou hebben gebracht om zijn eigen reddingsoperatie te zoeken. De beurs beloofde gebruikers dat het niet zou speculeren met cryptocurrencies op hun rekeningen. Maar als dat beleid werd gevolgd, had er geen pauze mogen zijn voor opnames, noch een gat in de balans om op te vullen. Een mogelijke verklaring komt van Coinmetrics-analist Lucas Nuzzi, die heeft gepresenteerd wat volgens hem bewijs is dat FTX in september geld naar Alameda heeft overgemaakt, misschien als een lening om de verliezen van Alameda te compenseren.
De crisis leek ook de bezorgdheid te bevestigen over wat Alameda’s enorme bezit aan FTT-gekoppelde activa betekende voor de stabiliteit van het imperium van Bankman-Fried. De marktwaarde van het token is de afgelopen week met meer dan 90% gedaald.
Laat op de dag op 8 november, na de aankondiging van een voorlopige deal met Binance, zei FTX dat het alle crypto-opnames officieel had opgeschort.

Dit schouwspel wat zich afgelopen week afspeelde bij FTX zorgde voor een daling in de crypto markt. Token BTC zag een nieuwe lage prijs sinds 17 Juni waar hij nog €16800 aantikte haalde hij nu een prijs van €15700

De Trend van de total crypto marketcap lijkt nog intact.
FTT token zag een 95% correctie afgelopen week.
BTC: Het lijkt dat Bitcoin een support gevonden heeft. Echter is deze erg fragiel. het zou dus kunnen dat de prijs verder zakt richting 12K

Inflatie Nederland

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In oktober waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 6,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In september was de prijsstijging op jaarbasis 6,5 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 14,3 procent in oktober 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 14,3 procent hoger zijn dan in oktober 2021. De inflatie van 14,3 procent in oktober komt dus niet bovenop de inflatie van 14,5 procent in september.


Dit was het voor deze week. Graag zie ik je volgende week weer. Reacties kunnen hieronder achter gelaten worden. Goed weekend!

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *