Week 49 Briefing

Rate this post
savings, budget, investment-2789112.jpg

Week 49 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion.nl. De Bank of International settlements geeft aan dat er een risico zit van 80Biljoen in FX markten. Inflatie lijkt wat terug te komen van de pieken eerder dit jaar. En wat is er allemaal gaande in Crypto land? Dit en meer deze week in de briefing.


FX Swap

Wat is FX of Forex trading precies? Wij leggen het uit: Forex traden, ook bekend als ‘foreign exchange’ traden, FX traden of valutahandel, is de omzetting van de ene valuta in een andere. Forex is een van de meest actief verhandelde markten ter wereld. Zo wordt er door particulieren, bedrijven en banken dagelijks voor ongeveer 6,6 biljoen dollar aan deviezentransacties uitgevoerd.

De openingstijden van de Forex markt zijn van zondagavond, bij aanvang van de Australische sessie tot vrijdagavond, wanneer de Amerikaanse sessie sluit.

De Forex markt is namelijk gedecentraliseerd, wat inhoudt dat verschillende beurzen gedurende de dag handelssessies faciliteren. De typische handelsdag wordt opgedeeld in verschillende handelssessies en is aldus toegankelijk voor Forex traders van over de hele wereld. Dit maakt dat er op elk gegeven moment van de dag of de nacht activiteit is en de markt bijzonder liquide is. Liquiditeit zorgt voor prijsbeweging en prijsbeweging is cruciaal voor trading.

BIS FX Swap issue

Pensioenfondsen en andere ‘niet-bancaire’ financiële firma’s hebben meer dan $ 80 biljoen aan verborgen, niet op de balans opgenomen dollarschuld in valutaswaps, aldus de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). De BIS, bijgenaamd de centrale bank van de centrale banken van de wereld, zei in haar laatste kwartaalrapport ook dat de onrust op de markt in 2022 grotendeels zonder grote problemen was opgelost. De belangrijkste waarschuwing had betrekking op wat het omschreef als de “blinde vlek” van de FX-swapschuld die de beleidsmakers in een “mist” dreigde achter te laten.

Valutaswapmarkten, waar bijvoorbeeld een Nederlands pensioenfonds of een Japanse verzekeraar dollars leent en euro’s of yens uitleent om ze later terug te betalen, kennen een geschiedenis van problemen. Ze zagen financieringsproblemen tijdens zowel de wereldwijde financiële crisis als opnieuw in maart 2020, toen de COVID-19-pandemie een ravage aanrichtte waardoor centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve moesten ingrijpen met dollarswaplijnen. De schatting van de “verborgen” schuld van meer dan $ 80 biljoen is groter dan de voorraden schatkistpapier, repo’s en handelspapier samen, aldus de BIS. Het is gegroeid van iets meer dan $ 55 biljoen tien jaar geleden. In 2004 was het nog rond de 20B.

Wat betekend 80B aan FX schulden. Ten eerste deze 80B staat genoteerd om terug betaald te worden volgend jaar 2023. Het komt neer op het volgende: Twee bedrijven hebben geld nodig. Bedrijf A is gelokaliseerd in de VS en bedrijf B in de EU. Echter hebben beide bedrijven activiteiten op elkaars grondgebied. Bedrijf A gelokaliseerd in de US heeft Euro’s nodig voor activiteiten in de EU en visa versa. Bedrijf A leent dan een X bedrag in Dollars met een rente van 1% . Maar aan deze Dollars hebben ze niks, bedrijf A kiest er dan voor om deze Dollars te ruilen (SWAP) tegen Euro’s met bedrijf B. Beide bedrijven ontvangen hun X bedrag via een Swap bank op hun balance sheet. De initiële lening die gedaan is wordt niet geregistreerd op hun balance sheet, wat ik vrij bizar vind. Het X bedrag aan Euro’s wat bedrijf A ontvangen heeft word toegevoegd aan het vermogen van dat bedrijf. Zo is het mogelijk om geld te lenen in een ander gebied waar je geen bedrijf hebt. Het X bedrag moet worden terugbetaald volgens het getekend contract incl. de rente die hierbij is afgesproken. Deze 80B vormt een enorm risico voor onze financieel systeem.

Laten we nu eens kijken naar wat deze 80B aan problemen kan veroorzaken. De grootte van het probleem kan wel eens 1000x groter zijn dan de financiële crisis in 2008. Sinds 2012 ging de rente omlaag wat resulteerde in stijgende prijzen in het vastgoed segment, kopers moeten dus een hogere schuld voor lief nemen voor het zelfde huis maar omdat de rente steeds lager word blijft het maanbedrag het zelfde. Hoe correleert dit met de FX swap derivaten. We zien net zoals in de huizenmarkt de rente voor deze derivaten langzaam over de afgelopen jaren dalen wat resulteert in een hogere schuld. Maar in het huidige klimaat stijgen de rentes wat betekend dat als de gemaakte schuld op het punt komt van revaluatie men een hogere rente betaald dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Het totaal van de schulden zal waarschijnlijk afnemen omdat veel partijen het niet meer kunnen betalen en failliet zullen gaan wat resulteert in omvallende banken. Gaan we in een recessie dan betekend dat het nog lastiger word om deze schulden terug te betalen. Dit gaat zich afspelen in 2023.


Inflatie:

Inflatie daalt in Nederland jaar over jaar in November naar 9,9%. Consumentengoederen en -diensten waren in november 9,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In oktober was de inflatie 14,3 procent. De daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie. Wat betekend dat in andere sectoren er nog steeds een stevige prijs stijging plaatsvind. Dit kan natuurlijk komen door het vertraagde effecte van de hogere energie prijzen.

De forse afname van de inflatie kwam met name door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). Energie was in november 70 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In oktober 2022 was energie 173 procent duurder dan in oktober 2021.

In het najaar van 2022 kondigde het kabinet twee maatregelen aan om de energiekosten van huishoudens te verlagen: de tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de energieprijzen en het prijsplafond op energie. De tegemoetkoming, die in november 2022 voor het eerst is uitgekeerd, wordt gezien als een inkomenssteun en heeft daarom geen invloed op de CPI. Het prijsplafond heeft wel een directe invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas en wordt daarom wel meegenomen in de CPI. Dit wordt verder toegelicht in het artikel ‘Uitwerking van energiemaatregelen in de CPI’.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt gemeten op basis van nieuwe contracten. Veel huishoudens hebben echter momenteel een bestaand contract voor gas en elektriciteit. Het CBS onderzoekt nieuwe methoden voor het meten en berekenen van de energieprijzen in de CPI en HICP, waarbij actuele ontwikkelingen van energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht. Eind oktober zijn de voorlopige onderzoeksresultaten gepubliceerd. Het CBS maakt in het onderzoek gebruik van databestanden die aangeleverd zijn door energiemaatschappijen.

Het CBS zal de komende tijd bij de berichtgeving over inflatie regelmatig meer informatie geven over de voortgang en de uitkomsten van het onderzoek. De verwachting is dat het onderzoek begin 2023 ver is gevorderd. Dan komt er ook meer duidelijkheid over de waarnemingsmethode van energieprijzen die gaat worden ingevoerd en over de datum waarop de nieuwe methode wordt geïmplementeerd. De reeds gepubliceerde cijfers worden bij het moment van de overstap naar een nieuwe methode niet aangepast.

De prijsontwikkeling van voeding had een verhogend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Voeding was in november 15,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In oktober was de prijsstijging 14,0 procent. Met name de prijzen van brood- en graanproducten, vlees en zuivelproducten droegen hier aan bij.


Grafieken

Bitcoin: Na het fiasco met FTX lijkt BTC een nieuw bodem gevonden te hebben. Op de RSI zien we een Bullish divergents. Vergeet niet “the cheap can always get cheaper”
AEX: De AEX loopt momenteel tegen een weerstandlijn. Op de RSI is een Bearish divergents te zien. Short dus..
Goud: Goud raakt momenteel een oplopende support zone. Centrale banken kopen aan records hoeveelheden goud in Q3 van 2022. Doet u vooral zoals zij doen, dan zit je veilig 😉

Dank voor het lezen van de briefing van deze week. Ik heb ook deze week weer een hoop geleerd, hopelijk u ook! Afgelopen tijd heb ik het erg druk gehad met andere zaken vandaar de ontbrekende berichten van afgelopen weken. Ik wens u een goed weekend.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *