Week 50 Briefing

Rate this post
futuristic, science fiction, data-7020072.jpg

Week 50 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion. Inflatie, lager maar nog steeds aanwezig en in sommige sectoren nog zeer hoog. Daarnaast doen Centrale Banken er alles aan om deze inflatie te drukken door het opvoeren van de rente standen. En als dit alles faalt dan staat er binnenkort een nieuw systeem wat het oude kan vervangen.

Inflatie en Rente

Deze week werd het CPI cijfer bekend gemaakt door het bureau voor arbeid statistieken in Amerika. Het CPI cijfer ofwel inflatie percentage kwam uit op 7,1% jaar over jaar voor de maand november. Echter vallen er een aantal dingen op. Inflatie op bijvoorbeeld voedsel steeg met 10,6%. Centrale banken van westerse continenten en landen zijn vast beraden om de inflatie terug te brengen naar ongeveer twee procent. Echter gaf deze week de ECB al aan in een pers release dat inflatie waarschijnlijk voor de komende twee jaar hoger dan “normaal” zal blijven.

Ook zijn de nieuwe rente standen bekend gemaakt door: (BP=basis punten)

FED: 50Bp naar een totaal van 4,4%

ECB: 50BP naar een totaal van 2%

Ook de centralen bank van Zwitserland heeft deze week de rente verhoogt met 50BP. In een van de vorige FED FOMC meeting gaf de Chairman Jerome aan dat centralen banken niet samen werken als het gaat om beleid. Wel zij hij dat ze met elkaar algemene zaken bespreken. Dit is natuurlijk de grootste onzin, het beleid dat centrale banken over de afgelopen periode is nagenoeg identiek.

Wil je echt wat aan inflatie doen dan is er eigenlijk een optie en dat is het krimpen van de geld hoeveelheid. Daarmee wakker je deflatie aan wat ervoor zorgt dat producten en diensten juist goedkoper worden. Vandaag de dag zien we overal enorm hoge prijzen neem een voorbeeld aan de huizenmarkt. Deze wordt artificieel hoog gehouden de prijzen gaan linear omhoog met de balance van de ECB. Heel de economie is een beleggingsobject en dus enorm gevoelig voor economisch beleid.


Het nieuwe geld

Vorige week op Woensdag 7 December publiceerde de ECB haar onderzoek naar Centrale bank geld. Dit document omschrijft hoe het nieuwe geld er ongeveer uit komt te zien. Topics waaronder: offline betalen, fraude monitoring en een hoop technische gegevens die definiëren hoe het er in abstracte uit komt te zien.

Helemaal onder in het document vind men de details over het algoritme wat gebruikt wordt voor het verwerken van de betalingsinformatie. Dit algoritme heet SHA-256.

SHA-256, of Secure Hash Algorithm 256, is een hashing-algoritme dat wordt gebruikt om tekst van elke lengte om te zetten in een reeks met een vaste grootte van 256 bits (32 bytes).

SHA-256, oorspronkelijk gepubliceerd in 2001, is ontwikkeld door de National Security Agency (NSA) van de Amerikaanse regering. Waar wordt SHA-256 voor gebruikt? Dit algoritme wordt vaak gebruikt in SSL-certificaten voor websites en in de DKIM-standaard voor het ondertekenen van berichten voor e-mailclients.

SHA-256 is een populair hash-algoritme dat wordt gebruikt in Bitcoin-codering, voor het eerst geïntroduceerd toen het netwerk in 2009 werd gelanceerd. Sindsdien is SHA-256 overgenomen door een aantal verschillende blockchain-projecten, waaronder verschillende munten gemaakt van forks van de originele Bitcoin-bron code. Onder de top drie SHA-256 blockchain-projecten op basis van marktkapitalisatie – Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) maar ook blockchains zoals XRP.

Hoe werkt SHA-256? Het SHA-256-algoritme neemt, net als andere hash-functies, elke input en produceert een output (vaak een hash genoemd) van vaste lengte. Het maakt niet uit of de invoer een enkel woord, een volledige zin, een pagina uit een boek of een heel boek is, de uitvoer van een hash-algoritme zoals SHA256 zal altijd dezelfde lengte hebben. Concreet zal het 256 bits zijn, wat 32 bytes is, wat wordt weergegeven als 64 alfanumerieke tekens. Alle uitvoer lijkt volledig willekeurig en biedt geen informatie over de invoer die deze heeft gemaakt.

Andere belangrijke kenmerken van SHA-256 zijn onder meer het feit dat het deterministisch is (het zal altijd dezelfde uitvoer produceren wanneer dezelfde invoer wordt gegeven) en het feit dat het een eenrichtingsfunctie is. Er is geen manier om een input te reverse-engineeren op basis van kennis van de output. Ten slotte is SHA-256 rekenkundig efficiënt en kan een gewone computer de bewerking tientallen of zelfs honderden keren per seconde uitvoeren.

De ECB stelt in het document dat dit algoritmen resistent is tegen quantum computing.

Dank voor het lezen van de briefing van deze week. Ik heb ook deze week weer een hoop geleerd, hopelijk u ook! Afgelopen tijd heb ik het erg druk gehad met andere zaken vandaar de ontbrekende berichten van afgelopen weken. Ik wens u een goed weekend.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *