Week 2 briefing

Rate this post

credit squeeze, taxation, purse-522549.jpg

Week 2 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion.nl. Inflatie blijft oplopen niet alleen in Europa maar ook in andere continenten. Zoals de aandelenmarkt al langere periode aan het dalen is lijkt dit effect van hogere rente standen nu ook door te druppelen in de huizenmarkt. Dit en meer in de briefing van deze week.


Inflatie

Zoals we in Nederland zien zo ziet de rest van de wereld er ongeveer ook uit als we het hebben over inflatie. Afgelopen december bedroeg deze inflatie CPI iets minder dan 10%. Het lijkt erop dat we het ergste hebben gehad, van 14,5% in September en Oktober naar 10% in december de groei van inflatie neemt dus af. Echter neemt de groei van inflatie af inflatie zelf groeit nog steeds 10% van DEC/DEC. Als dit zo door gaat dan blijft er niet veel over van de koopkracht. Ook is de HCPI bekend deze komt uit op 10% over 2022.

Ook in de VS zien we inflatie afnemen waar deze in November 7,1% bedroeg daalde deze naar 6,5% in December. Ook hier zien we dat inflatie blijft ondanks de rente verhoging door centrale banken.

Huizenmarkt

In de huizenmarkt zien we de prijsdalingen langzaam werkelijkheid worden.

De huizenprijzen zijn voor het tweede kwartaal op rij gedaald. Daarmee zet de omslag op de huizenmarkt duidelijk door. In het vierde kwartaal van 2022 werden huizen gemiddeld 3,7 procent goedkoper ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt makelaarsvereniging NVM. En voor het eerst in negen jaar is nu ook op jaarbasis sprake van een daling van de huizenprijzen, en wel van 6,4 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning was 407.000 euro. Een kwartaal eerder was dat nog 427.000 euro. Mensen die een koopwoning zoeken hebben steeds meer keus, want het aantal te koop staande woningen bij NVM-makelaars is in een jaar tijd meer dan verdubbeld van 15.566 naar 34.756.

VS

Ook in Amerika zien we voor het eerst sinds november 2020 de
tempo van groei van de huizenprijzen afnemen, de index viel in oktober met 9,2 procent waarmee de trend gecontinueerd word aangezien de markt in september viel met 10,7 procent, volgens de S&P CoreLogic Case Shiller Amerikaanse huizenprijsindex. Het prijsstijgingstempo van de index is vertraagd gedurende vier opeenvolgende maanden.
Het “Federal Housing Finance Agency” bracht hetzelfde traject in kaart en berekende dat de tarief gedaald tot 9,8 procent in oktober van 11,1 de maand ervoor.
De huizenprijzen zijn met 3 procent gedaald ten opzichte van hun hoogtepunt in juni, The Wall Street Journaal gemeld.

Omdat huisvestingskosten een derde van de Amerikaanse consumentenprijsindex uitmaken en een zesde van de persoonlijke consumptieve bestedingen, is de vertraging van de stijging van de huizenprijzen waarschijnlijk om het inflatietempo te verzwakken.


Grafieken

Dit is de marketcap van crypto. te zien is dat deze precies opveert van de support gecreëerd door de bull run in 2017
De NASDAQ maakt ook deze week weer een goede opgaande move. Deze aandelenmarkt heeft recent een hogere high gemaakt, maken we binnenkort ook een nieuwe swing high
BTC maakt eind deze week een mooie opwaartse beweging en breekt hiermee de $18875 mark. We hebben hiermee geen nieuwe high gezet, wat wordt hiermee bedoeld? Dat het neergaande patroon waar wij ons tijdje in bevinden niet doorbroken is.
info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *