Week 3 Briefing

Rate this post

masjid sayyidul shuhada, mosque, building-6672041.jpg

Week 3 Briefing

Deze week in de briefing op Gwydion.nl. Saudi Arabië speelt met de dominantie van de dollar. De situatie in Japan verslechter met de dag, is de economie te redden? Dit en meer.

Saoedi Arabië kijkt naar alternatieven voor de dollar.

Deze week komen de wereld elite weer bij elkaar voor de jaarlijkse meeting in Davos. Mohammed Al-Jadaan Saudis minister van financiële zaken sprak met Bloomberg waarin hij aangaf dat ze open staan voor handel van olie in andere currencies. Hij voegde hier aan toe dat er geen afspraken zijn tussen Amerika en Saoedi Arabië over hoe er betaald kan worden of dat de euro is of de dollar. Hij voegde hier aan toe:

I don’t think we are waving away or ruling out any discussion that will help improve the trade around the world.

De verklaringen van de Saoedi-Arabische minister van Financiën zijn geïnterpreteerd als een volgende stap in de richting van de-dollarisering. Om te begrijpen waarom de opmerkingen van Al-Jadaan belangrijk zijn, moet men teruggaan in de tijd. In 1971 maakten de Amerikaanse regering en president Richard Nixon een einde aan de goudstandaard en in de daaropvolgende drie jaar schoten de olieprijzen omhoog. In 1973 en 1974 bezochten federale functionarissen en de Amerikaanse minister van Financiën William Simon vorsten in Riyad.

In die tijd werd de petrodollar geboren toen Simon de Saoedi’s overtuigde om olie in Amerikaanse dollars te verkopen en hen opdroeg om staatsobligaties te kopen. Naast de Saoedi’s volgden alle Organisaties van Olie-exporterende Landen (OPEC) dit voorbeeld en stelden hun olieprijzen vast in Amerikaanse dollars. Velen geloven dat dit de VS een oneerlijk voordeel heeft gegeven en dat het de grondoorzaak is geweest van veel van de oorlogen waarin de VS de afgelopen decennia betrokken zijn geweest. In meer recente tijden is de hegemonie van de Amerikaanse dollar schijnbaar bedreigd.

Zo heeft Saoedi-Arabië onlangs overwogen zich aan te sluiten bij de BRICS-landen, waaronder Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Tijdens de China-GCC-top drong de Chinese president Xi Jinping er bij Saoedi-Arabië op aan om yuan te accepteren voor vaten olie. Bovendien zei Saoedi-Arabië afgelopen maart dat het erover nadacht om de Chinese munteenheid voor olie te accepteren. The Wall Street Journal merkte op dat de Saoedi’s niet tevreden waren met de omgang van de Amerikaanse president Biden met Iran over het nucleaire programma van het land.

Is dit hoe de dollar ten val komt?

Japan:

Japan’s kernconsumentenprijzen stegen in december met 4,0% ten opzichte van een jaar eerder, een verdubbeling van de doelstelling van 2% van de centrale bank, waarmee ze een nieuw record in 41 jaar bereikten en de verwachtingen van de markt levend hielden dat de centrale bank ultra-lage rentetarieven zou kunnen afschaffen.

Maar analisten zijn verdeeld over de vraag of de Bank of Japan (BOJ) dit jaar de rente zou kunnen verhogen, vanwege de onzekerheid of de lonen voldoende zullen stijgen om de klap op de consumptie door de stijgende kosten van levensonderhoud te compenseren en de inflatie duurzaam rond de 2% te houden.

De stijging in december van de kernconsumptieprijsindex (CPI), die volatiel vers voedsel uitsluit, maar inclusief oliekosten, kwam overeen met een marktprognose en volgde op een jaarlijkse stijging van 3,7% in november. Het was de snelste stijging op jaarbasis sinds december 1981, toen de index eveneens met 4,0% steeg.

De jaarlijkse stijging van de kern-CPI overtrof de doelstelling van 2% van de BOJ voor de negende achtereenvolgende maand, aangezien de prijzen stegen voor goederen variërend van hamburgers en chips tot airconditioners.

De core-core CPI, die zowel de kosten voor vers voedsel als de energie wegneemt, was in december 3,0% hoger dan een jaar eerder, na een stijging van 2,8% in november.

Een nadere blik op de gegevens laat echter zien dat Japan nog niet het risico loopt van een looninflatiespiraal die de Amerikaanse en Europese centrale banken ertoe heeft aangezet de rentetarieven te verhogen.

De belangrijkste drijfveer waren de energieprijzen, die in december 15,2% hoger waren dan een jaar eerder, sneller dan een stijging van 13,3% in november.

Economie

Alle economische ogen zijn deze week gericht op Davos, en volgens The Wall Street Journal
Somber is het sentiment omdat veel CEOs zich af vragen hoe de toekomst eruit komt te zien.
Ja, “Somber” of de grootste van de groten en de rijkste van de Rijken enige winst zullen zien komende maanden. Met prognoses dat ten minste een derde van de wereld economieën in een recessie belanden, “Veel bedrijven snijden in de kosten – en in sommige gevallen banen – om voorzichtig te zijn, ‘zei verschillende bedrijfsleiders.
Volgens het World Economic Forum (WEF), de ‘hoofd’ economen die het heeft ondervraagd voorspellen dat er dit jaar een wereldwijde recessie zal zijn. En volgens een peiling van PwC Global
gisteren gepubliceerd, verwacht 73 procent van de CEO’s over de hele wereld dat de wereldeconomie zal krimpen
Onder de Davos “Bigs” is er diep verdriet nadat hun plannen om deals te sluiten mislukten record van $ 5,7 biljoen in 2021, maar zakte in 2022.
Volgens Refinitiv en gerapporteerd door WSJ, “was $ 1,4 biljoen aan transacties overeengekomen de tweede helft van vorig jaar, vergeleken met $ 2,2 biljoen de eerste, het grootste teken van de ene periode van zes maanden naar de andere sinds het begin van de registratie in 1980.”
Correct, “sinds de opnames begonnen in 1980.” Voor die tijd had nog nooit iemand van privé gehoord aandelenfirma’s, durfkapitalisten en hedgefondsen. En toen waren er apotheken, kantoorboekhandels, bouwmarkten, supermarkten, enz., die nu zijn geworden
“ketens” gecontroleerd door de “firma’s”, “kapitalisten” en “fondsen” die lid zijn van de Davos Money Junkie Club.
Ter ere van de bijeenkomst in Davos, Oxfam meldde dat de 1 procent rijker is geworden en sindsdien $ 26 biljoen aan nieuwe rijkdom heeft opgeslokt in 2020, het Chinese nieuwe maanjaar, het jaar van de rat en het begin van de COVID Oorlog die de levens en het levensonderhoud van miljarden over de hele wereld vernietigde. Terwijl de top negen procent 27 procent kreeg van de 42 biljoen dollar aan nieuw gecreëerde rijkdom sinds 2020, de 7,2 miljard plantagearbeiders van Slavelandia – de onderste 90 procent – kreeg slechts $ 5 biljoen. En met lonen die tot onder de inflatie dalen, en de prijzen van
voedsel en huisvesting zijn sindsdien omhooggeschoten, in reële dollars, de plantagearbeiders heb niets.

info@gwydion.nl
info@gwydion.nl
Artikelen: 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *