Edelmetalen

Edelmetalen waar dient deze assetclass precies voor en wat kunnen wij ermee in een tijd zoals die van nu. De enige constante in de wereld (en door de geschiedenis heen) is verandering. En wanneer die veranderingen onzekerheid met zich meebrengen, gaan mensen en investeerders over op goud omdat het een Safe-Heaven Asset is. Wanneer grote bedrijven failliet gaan, economieën worstelen, aandelenmarkten crashen, pandemieën ontstaan, oorlogen of burgerlijke onrust uitbreken, regeringen falen en/of valuta’s instorten; u kunt op goud rekenen om uw rijkdom door dit alles te behouden. Deflatie en inflatie, depressie en welvaart, boom en bust, oorlog en vrede, goud heeft stand gehouden als een opslag van waarde en een vertrouwd ruilmiddel. Waar goud in onzekere tijden ervoor zorg dat jij je levensstandaard kan behouden daar zorgt Zilver voor een ruil middel. Ruilen? we hebben toch gewoon ons fiat geld kan de euro dat niet? In tijden van hoge inflatie en misschien wel hyperinflatie (hier later meer over) waar een Euro of Dollar gemaakt is om uiteindelijk naar een waarde van nul te gaan is het essentieel om een ruilmiddel te hebben dat waarde vast is. Als voorbeeld de inflatie in Venezuela, in dit land gaat men met een kruiwagen vol papier (Geld) naar de bakker om een brood te kopen. Ook in Europa hebben we iets vergelijkbaars meegemaakt na de 1e wereldoorlog. Op 2 november 1923 gaf de Duitse overheid de opdracht om een bankbiljet te drukken met een waarde van 100.000.000.000.000 mark. Omgerekend was dit biljet maar 312,50 dollar waard. Fiat geld het geld waar we vandaag de dag mee betalen is ontworpen om uiteindelijk op nul uit te komen, waarom zit dit als design in ons geld?

Fiduciair geld ofwel FIAT currencies zijn geld systemen volledig gebaseerd op vertrouwen. Zijn waarde word niet ontleent aan een dekking door bijvoorbeeld een edelmetaal met een intrinsieke waarde maar is gebaseerd op dat ik morgen nog steeds mijn boodschappen kan doen. Men vertrouwd er dus op dat de “Centrale banken” het goed voor hebben met ons als consument, maar wat als dit nu niet meer het geval is?

Fiat geld is zoals ik zij gemaakt om uiteindelijk naar nul te gaan, de geschiedenis laat ons dit meerdere malen zien. Zo was de Nederlandse Gulden ook een wereldmunt net zoals de Dollar die wij vandaag de dag aanschouwen als wereldmunt. Om dit duidelijker te maken voeg ik hieronder een video toe van Ray Dalio waarin deze cycli van word reserve currencies word toegelicht.